Zanimljivosti

OVO SU BILI PRVI ZNACI BOLESTI KOJA JE SLOMILA TINU TARNER: Legendarna pevačica priznala kako se lečila, a što joj je "ubilo bubrege"! (FOTO)

Pevačica je sedam godina poricala da je bolesna od hipertenzije i lečila se na svoju ruku, što je dovelo do niza komplikacija i teških bolesti koje su joj bukvalno uništavale život godinama.

25.05.2023 11:07

OVO SU BILI PRVI ZNACI BOLESTI KOJA JE SLOMILA TINU TARNER: Legendarna pevačica priznala kako se lečila, a što joj je "ubilo bubrege"! (FOTO)
Tanjug/AP

Vest o smrti Tine Tarner, koja je preminula u sredu 25. maja u 83. godini u svom domu na Ženevskom jezeru u Švajcarskoj, rastužila je njene fanove širom sveta. Od juče, kada je saopšteno da je izgubila bitku sa teškom bolešću, obožavaoci ostavljaju cveće, sveće i diskove sa njenim hitovima ispred kapije njene kuće, ali i kod njene Zvezde na Bulevaru slavnih u Los Anđelesu.

Iako porodica legendarne umetnice nije saopštila zvaničan uzrok smrti veruje da je preminula usled brojnih zdravstvenih komplikacija s kojima se borila poslednjih decenija. 

Problemi sa bubrezima

Samo u poslednjih 10 godina ona je imala težak moždani udar, kancer creva i zahtevnu operaciju transplatacije bubrega. Patila je i od posttraumatskog stresa koji joj se javio nakon fizičkog i psihičkog maltretiranja koje je doživela u svom prvom braku. Kako kažu lekari, to je bila zdravstvena katastrofa koja je verovatno koštala života, piše britanski Dejli mejl.

Kako je sama Tina napisala u autobiografiji, još 1978. dijagnostikovana joj je hipertenzija koju je godinama zanemarivala, što je dovelo do ozbiljnih problema sa bubrezima. S lečenjem je počela tek sedam godina kasnije, kad je praktično već bilo kasno.

- Lekovi su mi pogoršavali stanje, pa sam prestala da ih uzimam i prešla na homeopatske medikamente. Retko kad sam u životu tako pogrešila. Nisam znala da će nekontrolisana hipertenzija toliko pogoršati moje stanje sa bubrezima, da ću ih praktično ubiti. Bila sam žrtva sopstvenog poricanja bolesti, nisam htela da prihvatim realnost da sam bolesna, što me je skupo koštalo - napisala je ona tada. 

Njeni bubrezi su praktično prestali s radom 2016. Tada je i počela s dijalizom. Nekoliko puta nedeljno išla je u bolnicu na veštačko čišćenje krvi, a godinu dana klasnije urađena joj je transplatacija bubrega. Ta veoma zahtevna operacija, koja nosi teške komplikacije jer pacijent mora do kraja života da uzima lekove kako organizam ne bi odbacio novi organ, za posledicu je imalo slabljenje pevačicinog imunog sistema. Zbog toga je stalno bila na udaru infekcija.

- Posle operacije stalno sam imala vrtoglavicu, anksioznost, zaboravljala sam stvari, a povremeno bih imala i iscrpljujuću dijareju - napisala je Tarnerova u autobiografiji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Turner (@tinaturner)

Moždani udar i kancer

U istoj knjizi do detalja je opisala i moždani udar, koji je imala 2013, zbog kog je jedno vreme bila prikovana za krevet.

- Probudila sam se iznenada u panici. Osećala sam se kao da me je udario grom u glavu i desnu nogu. Imala sam smešan osećaj u ustima, nisam mogla da pozovem svog tadašnjeg supruga Ervina u pomoć. Sumnjao je da nisam dobro, ali ispalo je gore nego što sam mogla da zamislim. Imala sam moždani udar - otkrila je svojevremeno čuvena pevačica.

Nakon moždanog udara morala je ponovo da uči da hoda.

- Imala sam čelične mišiće na nogama od plesa, ali nisam imala snage da ustenem iz kreveta. Bilo je teško, bila sam uplašena, jedva bih se dovukla do sofe sve vreme razmišljajući kako ne mogu da zamislim sebe paralizovanu - dodala je ona.

Taman kad se malo oporavila od moždanog udara i ponovo stala na noge 2016. joj je dijagnostikovan rak creva. U pitanju je retko oboljenje kad kancer zahvati tanko crevo i utiče na varanje i apsorpciju hrane. Uz to, u tankom crevu se nalaze dobre bakterije koje održavaju naš imuni sistem zdravim. Tina je podvrgnuta operaciji tokom koje joj je odstranjen deo tankog creva s malignim ćelijama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Turner (@tinaturner)

Trpela zlostavljanje

U njenom zdravstvenom kartonu bilo je upisano i da je patila od posttraumatskog sindroma koji je bio posledica stresa nakon višegodišnjeg zlostavljanja. Tina nije krila da je bivši muž Ajk Tarner krvnički tukao. Od njegovih batina imala je slomljen nos, vilicu, a modrice na oku prestala je i da broji.

- Pokušala sam da ostanem pri zdravom razumu dok sam se trudila da kontrolišem njegovo ludilo. U jednom trenutku mi je bilo toliko loše da sam razmišljala o samoubistvu. Popila sam 50 tableta za spavanje koje mi je prepisao lekar s namerom da okončam život - ispričala je čuvena pevačica u dokumentarcu s naslovom "Tina", koji je pratio njen buran život. Snimljen je 2021. godine.  

- Imala sam nasilne partnere, nema razloga da to krijem. Priznati sebi da si imao problem jeste prvi korak u lečenju - rekla je ona tada.    

BONUS VIDEO:

Komentari (0)