Zanimljivosti

POSLEDNJA PORUKA TINE TARNER KIDA SRCE: Čuvena umetnica je neposredno pre smrti otkrila zbog čega se najviše kajala u životu!

Samo dva meseca pre odlaska na večni počinak legendarna rok-pevačica podelila je potresnu objavu o svom narušenom zdravlju i problemu sa bubrezima.

25.05.2023 09:25

POSLEDNJA PORUKA TINE TARNER KIDA SRCE: Čuvena umetnica je neposredno pre smrti otkrila zbog čega se najviše kajala u životu!
Tanjug/AP

Javnost je juče pogodila vest da je rokenrol pevačica Tina Tarner umrla u sredu u svom domu u Švajcarskoj posle duge i teške bolesti. Zasad je nejasno da li je problem koji je imala sa bubrezima direktno doprineo njenoj smrti. Tina koja je imala 83 godine otvoreno je govorila o svojim zdravstvenim problemima na Međunarodnom svetskom danu bubrega 9. marta, otkrivši kako je sebe dovela u opasnost time što nije ozbiljno shvatila dijagnozu hipertenzije iz 1978. godine, prenosi Dejli mejl.

Tanjug/AP

Pevačica je otkrila da je mnoge stvari mogla da predupredi nakon što je saznala da pati od hipertenzije 1978. godine

- Moji bubrezi su žrtva toga što nisam shvatila da je visok krvni pritisak trebalo da se leči konvencionalnom medicinom. Dovela sam sebe u veliku opasnost odbijajući da se suočim sa realnošću - da mi je potrebna svakodnevna doživotna terapija - istakla je Tarnerova samo dva meseca pred odlazak na večni počinak. 

U Instagram objavi koju je podelila sa svojim pratiocima u martu ona je već dala uvid u svoje poslednje dane rekavši kako je dugo verovala da je "njeno telo nedodirljiv i neuništiv bastion". Te reči naterale su suze na oči mnogim njenim poštovaocima iz čitavog sveta. 

- Da sam znala na koji način su povezani visok krvni pritisak i bubrezi, poštedela bih sebe mnogo patnje - napisala je pevačica tada. 

U intervjuu koji je prošlog meseca dala za britanski "Gardijan", američka zvezda se osvrnula na svoj život rekavši kako se ne plaši smrti i da bi želela da je pamte kao kraljicu rokenrola i ženu koja je pokazala drugim pripadnicama nežnijeg pola da je u redu težiti uspehu pod sopstvenim uslovima.

Pevačica rođena u Tenesiju ostala je upamćena po svojim energičnim nastupima, a na poslednjem pojavljivanju bila je izuzetno slaba i jedva je hodala. Ona je poslednji put viđena u javnosti 2019. godine na brodvejskoj premijeri mjuzikla njenog života, gde joj je bila potrebna pomoć kako bi mogla da stoji. Na tom događaju su joj društvo pravili suprug Ervin Bah i voditeljka Opra Vinfri, koji su joj pomagali dok je hodala crvenim tepihom. 

 

 

Tarnerova je za Evropsku zdravstvenu alijansu za bubrege u martu objasnila da nikada nije imala jasnu sliku šta znači imati visok krvni pritisak i kako on utiče na telo. Smatrala ga je normalnim i nije pokušavala da ga kontroliše, a kao posledica toga što njeno stanje nije lečeno doživela je 2009. godine moždani udar.  Zdravstveni problemi su se ređali, pa je imala još jedan šlog 2013, da bi 2016. godine dobila dijagnozu raka creva. Lekari su joj odstranili deo creva, ali su se problemi sa bubrezima pogoršali. 

Tanjug/AP

Tina je upamćena po svojim energičnim nastupima na kojima je uvek vladala sjajna atmosfera

Tarnerova je patila i od nuspojava zbog lečenja hipertenzije zbog čega je prestala da uzima lekove, a što je rezultiralo otkazivanjem bubrega. Kako bi joj život bio spasen na kraju je njen suprug morao da joj donira bubreg. Ipak postoperativni period je bio težak i često je imala mučnine i vrtoglavicu, a njeno telo je teško prihvatalo donorski bubreg, što je zahtevalo česte odlaske u bolnicu.

Pevačica nije krila kako se suočila sa velikim strahom zbog otežanog hoda kao posledice moždanog udara misleći o tome kako će možda ostati paralizovana. 

- Bilo mi je previše neprijatno da zovem pomoć. Mišići su mi bili čelični od plesa, ali nisam imala snage da ustanem. Prestravljena odvukla sam se do sofe sve vreme misleći da li mogu da zamislim Tinu Tarner paralizovanu. Sumnjala sam da ću više ikada moći da nosim potpetice, a kamoli da plešem u njima - priznala je rokenrol zvezda u svojim memoarima "Moja ljubavna priča" iz 2018. godine.

Tanjug/AP

Tinu su mnogi zapamtili kao pozitivnu i temperamentnu zvezdu koja je sebe na nastupima uvek davala u potpunosti

Tini Tarner je veliki broj fanova i poznaih ličnosti širom sveta odalo počast na društvenim mrežama. Upamćena je kao moćna, energična i nezaustavljiva jer je plenila pozitivnom energijom, kako na nastupima, tako i u javnosti gde god se pojavljivala. Zbog svog mladalačkog duha koji je decenijama negovovala mnogima je bila inspiracija. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)