Zanimljivosti

OTKRIVENI DETALJI DOGAĐAJA DECENIJE: ČARLS ĆE NOSITI KRUNU OD 5,6 MILIJARDI EVRA: Svet u šoku, evo kako izgleda moćni ukras optočen sa 2.868 dijamanata! (FOTO)

Osim krune, na ceremoniji zakazanoj za 6. maj biće viđene i ostale dragocenosti moćne vladarske porodice, čija se zajednička vrednost procenjuje na desetine miliona evra.

13.04.2023 13:01

OTKRIVENI DETALJI DOGAĐAJA DECENIJE: ČARLS ĆE NOSITI KRUNU OD 5,6 MILIJARDI EVRA: Svet u šoku, evo kako izgleda moćni ukras optočen sa 2.868 dijamanata! (FOTO)
Tanjug/AP

Krunisanje kralja Čarlsa III zakazano je za 6. maj i mnogi s nestrpljenjem čekaju da vide koji nakit će poneti članovi kraljevske porodice. Od kraljevske krune do tijara i ogrlica krije se pravio bogatstvo od koga će vam se zavrteti u glavi. Pojedini komadi nakita, naime, premašiju čak i budžet jedne omanje dobrostojeće države.  

Kraljica Elizabeta II kao najdugovečnija vladarka u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva iza sebe je ostavila čitavu kolekciju nakita, kruna, dragulja i ukrasa, koji su deo porodičnog nasleđa, ali i pokloni koje je dobijala tokom  vladavine. 

Prema proceni juvelira, najvredniji komad u posedu britanske kraljevske porodice je Carska državna kruna koja vredi, verovali ili ne, 5,6 milijardi evra.

Carska državna kruna

Ova kruna naći će se i na Čarlsovoj glavi tokom krunisanja.

- Na kraju ceremonije krunisanja u Vestminsterskoj opatiji monarh nosi Carsku državnu krunu. Po svojoj lepoti kruna oduzima dah. Napravljena je od zlata i ukrašena nizom od 2.868 dijamanata, 17 safira, 11 smaragda, 269 bisera i četiri rubina. Ta verzija carske krune napravljena je za krunisanje kralja Džordža VI 1937. kada je zamenjena kruna kraljice Viktorije iz 1838. godine - rekao je jedan juvelir koji je dobro upoznat sa draguljima britanske kraljevske porodice

Drugi najskuplji komad kraljevskog nakita je prelepa ogrlica vredna 75 miliona evra koju je nekoliko puta nosila Kejt Midlton. Poslednji put taj vredan komad kraljevskog nakita zasijao je na vratu princeze od Velsa 2014. U pitanju je ogrlica  poznata po imenu “Nizam od Hajderabada”. Nju je pokojna kraljica Elizabeta II dobila 1947. godine kao poklon za veridbu od pokojnog princa Filipa.

- Raskošna ogrlica sastoji se od 50 dijamanata postavljenih u platini. Nalazi se na više portreta same kraljice Elizabete II koja ju je rado nosila, ali je i nekoliko puta pozajmila princezi od Velsa - objasnio je juvelir.

Ogrlice i tijere

Treći najskuplji dragulj u kraljevskoj kolekciji je raskošna ogrlica poznata po imenu "Delhi Durbar" koja prema proceni juvelira vredi više od 18 miliona evra. Sastoji se od devet smaragda koji su prethodno bili u vlasništvu kraljice Marije, kao i 8,8 karatnog dijamanta isečenog iz Kulinan dijamanta koji se smatra najvećim ikad otkrivenim na svetu. 

I taj komad nakita je bio jedan od najomiljenih komada kraljice Elizabete II i rado ga je nosila. 

Na četvrtom mestu, po proceni juvelira, našla se tijara koju je princeza Eugenija nosila na svom venčanju 2018. U pitanju je luksuzan komad nakita čija vrednost je procenjena na 11,3 miliona evra. To je ujedno i najskuplja tijara koju je ikad nosila bilo koja nevesta na svetu, uključujući i one iz kraljevskih porodica.

Tijaru je napravio čuveni francuski juvelir Boucheron pre 100 godina i sastoji se od dijamanata i smaragda. Vredan komad nakita je deo porodičnog nasleđa koji je Elizabeta dobila od bake i majke. Princezi Eugeniji tijaru je pozajmila za venčanje čime je postala najskuplja ikad pozjamljena stvar na nekom venčanju.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)