Zanimljivosti

BRAK DAJANE I ČARLSA BIO JE UGOVOREN: Džemima Kan otkrila tajnu koju je kraljevska porodica skrivala od javnosti (FOTO)

Bogata Britanka poreklom iz Pakistana predstavila je svoj filmski prvenac „Šta ljubav ima s tim“ u kome je progovorila o ugovorenim brakovima a pored sopstvenog iskustva inspiracija joj je bila i pokojna princeza.

05.02.2023 16:01

BRAK DAJANE I ČARLSA BIO JE UGOVOREN:  Džemima Kan otkrila tajnu koju je kraljevska porodica skrivala od javnosti (FOTO)
Tanjug/AP

Britanska rediteljka poreklom iz Pakistana Džemima Kan (49) predstavila je svoj filmski prvenac „Šta ljubav ima s tim“ u kome je progovorila o ugovorenim brakovima. Inspirisana događajima u sopstvenom životu tokom desetogodišnjeg braka sa bivšim pakistanskim premijerom Imranom Kanom, ona je želela da ukaže na sve mane ali i prednosti ugovorenih brakova.

Dajanina prijateljica

Kako je objasnila Džemima jedna od inspiracija za ovo ostvarenje bio je i brak njene bliske prijateljice princeze Dajane i tada princa a danas britanskog Kralja Čarlsa III koji je prema njenim rečima takođe bio ugovoren.

- Ugovoreni brakovi nisu vezani samo za određene narode i kulture kao što je pakistanska, to se dešava i u Britaniji čak i u kraljevskoj porodici. Venčanje Dajane i Čarlsa suštinski je bilo ugovoreno. Znam da to može zvučati čudno ali čak i danas većina brakova u svetu je zapravo dogovorena ako pogledate globalnu populaciju. Ne tako davno to je bila neka vrsta norme čak i u Velikoj Britaniji – rekla je Džemima za britanske medije.

Kako je objasnila ona kroz svoj novi film želi da razbije mitove vezane za ugovorene brakove koji se često opisuju kao brak bez ljubavi.

- Nikako ne treba mešati dogovoreno venčanje i brak pod prinudom – naglasila je ona.

Tek sad shvatam moje roditelje

Džemima je odrasla u Velikoj Britaniji u bogatoj pakistanskoj porodici i nakon udaje za Imrana Kana 1996. preselila se u Pakistan gde je provela deset godina. Prema njenim rečima nakon što je izbliza videla kako funkcionišu ugovoreni brakovi promenila je mišljenje o njima.

- Što sam starija sve više shvatam svoje roditelje i način funkcionisanja ovakve vrste zajednice. Tek sad shvatam da postoji velika korist od upoznavanja odgovarajućih kandidata. U suštini upoznavanje s nekim ko bi mogao biti prikladan za brak i nije toliko loše pod uslovom da sam par odlučuje o tome da li će se venčati ili ne – naglasila je ona.

Rediteljka je istakla da je kroz svoj film želela da prikaže Pakistan u potpuno drugačijem svetlu bez primesa politike i već ustaljenog filmskog šablona po kome se Pakistanci uvek prikazuju kao samoubice i teroristi.

- Iz ličnog iskustva znam da kad god putujem sa svojom decom u Ameriku moram da imam dodatno vremena između letova na aerodromu ukoliko vaša deca nose muslimanska imena koja ne mogu biti anglicizovana kao što je Sulejman ili Kasim jer oni najčešće bivaju dodatno ispitivani na aerodromu. Moj film je omaž pakistanskoj kulturi i ljudima koji su mi pomogli da postanem ovo što sam danas – rekla je Džemima.

Film „Šta sad ljubav ima s tim“ pripremala je punih deset godina a iz dva ugla prati sudbinu dvoje ljudi. Jedna je rediteljke Zoi koju igra Lili Džejms koja živi po zapadnim standardima, zabavlja se a drugi je njen komšija Kazim koji je u potrazi za nevestom iz Pakistana s kojom bi stupio u ugovoreni brak.

Priča istražuje prednosti i mane oba stila života od previše izbora koje imaju današnje devojke kroz razne aplikacije za upoznavanje mladića do premalo izbora kad su u pitanju ugovoreni brakovi. Jednu od vodećih rola u filmu igra i Ema Tompson koja je dočarala lik Zoine majke.   

BONUS VIDEO:

Komentari (0)