Zanimljivosti

JEDNA OD NAJPOZNATIJIH HALJINA PRINCEZE DAJANE PONOVO NA AUKCIJI: Da li biste izdvojili toliko novca za ovu kreaciju? (FOTO)

Čuvena purpurna haljina delo je veštih ruku Viktora Edelštajna, a princeza nije bila preterano emotivno vezana za nju, kao ni za ostale toalete.

09.01.2023 20:01

JEDNA OD NAJPOZNATIJIH HALJINA PRINCEZE DAJANE PONOVO NA AUKCIJI: Da li biste izdvojili toliko novca za ovu kreaciju? (FOTO)
Tanjug/AP

Sećanja na britansku princezu Dajanu ponovo su osvežena zahvaljujući memoarima princa Harija, “Spare” ("Rezervni"), koji će svetlost dana ugledati sutra, iako su prva izdanja već objavljena u Španiji. Hari je naširoko pisao o nikad prežaljenoj majci, u čiju smrt dugo nisu želeli da poveruju ni on ni princ Vilijam i samo su, kako je mladi kraljević otkrio, čekali da ih ona odnekud pozove i odvede iz Britanije. Baš u vreme izlaska memoara od kojih se tresao čitav Dvor, a posebno kraljica supruga Kamila, sećanje na čuvenu Ledi Di. Čini se da se baš zato ovih dana na aukciji našla i jedna od njenih omiljenih haljina. 

Reč je o kreaciji od somota boje patlidžana, koja je gore u vidu korseta, dok u donjem delu pada i širi se u vidu popularnog princeza kroja iako ne doseže do same zemlje. Princeza Dajana ju je nosila čak 2 puta. Prvo je bilo za zvanični kraljevski portret 1991. godine, a drugi na intervjuu u prestižnom Veniti Feru 1997. godine.

Purpurna somotska haljina koju je dizajnirao Viktor Edelštajn ponovo će biti na aukciji i to po prvi put u više od 25 godina. Ona je bila deo Edelštajnove kolekcije za jesen 1989. godine, a očekuje se da će ovog puta dostići do 120.000 dolara na rasprodaji u Sotbiju u Njujorku. Haljina je poslednji put bila prodata za 24.150 dolara i to 1997. godine tokom dobrotvorne aukcije kuće Kristi. Tada je predstavljeno 79 haljina koje je Dajana poklonila.

Prikupljeno je 3,25 miliona dolara, a novac je raspoređen za pomoć organizacijama koje se bave borbom protiv AIDS-a, protiv raka i bolnici Rojal Mersden. Smatra se da je to veoma human gest kojim je Ledi Di želela da se oslobodi garderobe koju zapravo nikada nije ni želela da nosi. 

Princeza Dajana je ipak ostala dosledna vaspitanju i kulturi, tako da nije preterano objašnjavala taj humani gest, već je samo uz osmeh rekla da je to samo jedan od načina oslobađanja od prelepih haljina.

- Izuzetno sam srećna što i drugi sada mogu da dele radost koju sam imala kada sam ih nosila - odgovorila je odmereno ona.

Tanjug/AP

Princeza Dajana sa sinovima

Purpurna haljina biće deo Sotbi aukcije "The One" 27. januara i to zajedno sa drugim značajnim predmetima iz mode i zabave. Tako će tu biti uključena i ulaznica za rođendan bivšeg predsednika Džona F. Kenedija 1962. godine, gde mu je Merilin Monro pevala slavljeničku pesmu, a tu je i dres Lebrona Džejmsa iz finala NBA lige 2013. godine.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)