Zanimljivosti

UZALUD SMO IH MOLILI DA NAM NE UBIJU MAJKU: Životna priča Miše Janketića koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim! (FOTO)

Mihailo Miša Janketić izgubio je roditelje na tragičan način, a bolnu istinu o njihovom stradanju nikada do kraja nije želeo da sazna.

25.01.2023 12:49

UZALUD SMO IH MOLILI DA NAM NE UBIJU MAJKU: Životna priča Miše Janketića koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim! (FOTO)
Tanjug/Dragan Kujundžić

Velikan srpskog i jugoslovenskog glumišta Mihailo Miša Janketić preminuo je pre četiri godine, ali je iza sebe ostavio velikog traga u umetnosti. Brojnim zapaženim ulogama razgalio je gledaoce širom regiona. U javnosti je uvek delovao ozbiljno i odmereno. Trudio se da izjave za medije daje samo kada ima nekog konkretnog povoda.

Printscreen/youtube.com

Životna priča glumca Mihaila Miše Janketića

Iza te ozbiljne "fasade" krije se duboko potresna životna priča koja mu je obeležila život. Mihailov otac, Radomir, bio je pravnik, a majka Milica učiteljica. Pošto je bio u partizanima, Radomira su četnici odveli u zatočeništvo. Uspeo je da pobegne u Grčku i da se pridruži partizanima, ali pred kraj rata ga je slučajno ubio jedan Grk. Sličnu sudbinu doživela je i glumčeva majka. Naime, nju su četnici osudili na 21 godinu robije, ali ju je ubio četnički glavar, pop Milorad Vukojičič zvani Maca, sa kojim je išla u gimnaziju.

- Moj otac, Radomir, bio je u partizanima. Bio je komandant bataljona. Majku su uhvatili četnici, i u Kolašinu je osudili na 21 godinu robije. Milenu i mene čuvala je strina, pa nas je jednog dana uhvatila za ruke i odvela u Kolašin. Pravo pred čuvenog Pavla Đurišića, i rekla: "Evo ti, vojvodo, ovo dvoje dece Radomirovo. Ti si ih ostavio bez majke, pa ih ti čuvaj! Posle su majku pustili iz zatvora. Odvela nas je u Pljevlja. Radila je na pošti. I tog dana kad smo ispraćali kolonu partizana i dočekivali kolonu Nemaca, majka je od naših dobila zadatak da ostane, da i dalje radi na pošti. Iako za Nemce, jer će naši opet doći. Jednoga dana ispratili smo i kolonu Nemaca. Sa druge stranim u grad je ušla kolona četnika. Moja majka Milica radila je i dalji na pošti. Sada za četnike. Ubrzo su počeli da je pozivaju u komandu. Prepoznao ju je četnički glavar, pop Maca. On je u Pljevljima pronašao još nekoliko partizanskih žena. I one su morale da odlaze u komandu. Jednom kada se spremala da ide na saslušanje, majka mi reče: "Cile, mene će da ubiju. Milenu ostavljam tebi u amanet. Ti da je čuvaš i štitiš. Ti si muška glava. Ne daj je nikome, nemoj neko zlo da joj učini". Nije se više vratila moja majka Milica. Zaludu smo Milena i ja išli u komandu i molili da ne ubiju našu majku - ispričao je glumac svojevremeno za Yugopapir.

Iako je bio mali kada je ostao bez roditelja i životnog oslonca, Miša je morao  da brine o sestri Mileni, a najveći deo detinjstva je proveo u sirotištima. Učiteljica je htela da mu kaže gde živi čovek koji mu je ubio majku, ali on to nije želeo da zna.

Miša se posvetio glumačkom talentu koji je odmah bio prepoznat širom nekadašenje Jugoslavije. Dok je gradio karijeru upoznao je ženu svog života. Naime, U Sarajevu 1966. u njegov život ušla je balerina Svetlana Knežević sa kojom se i venčao. Dobili su četvoro dece: Radomira, Marka, Ivu i Milicu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)