Zanimljivosti

ČUVENI GLUMAC PROGOVORIO O TEŠKOJ BOLESTI: Ne mogu sam da vežem pertle

Danijel Redklif, mladi glumac poznat po ulogama u filmovima o Hariju Poteru, otkrio je detalje o tome kako se bori s opakom bolešću poznatom kao dispraksija.

25.10.2022 14:50

ČUVENI GLUMAC PROGOVORIO O TEŠKOJ BOLESTI: Ne mogu sam da vežem pertle
Foto: Shutterstock

Glumac Danijel Redklif (33) koji se proslavio ulogom Harija Potera ima redak neurološki poremećaj koji negativno utiče na njegovu motoriku. Naime, mladi britanski umetnik koji je sa svega 12 godina postao svetska zvezda zaigravši najpoznatijeg mladog čarobnjaka na planeti, ima dispraksiju. 

Dispraksija podrazumeva teškoće u organizovanju pokreta, što dovodi do raznoraznih ispada u jeziku, percepciji i mišljenju. U pitanju je neurološki uslovljeno oboljenje i nastaje zbog neravnomernog razvoja delova kore velikog mozga odgovornih za motoriku što otežava brzi prenos informacija pri sprovođenju namerno planiranih pokreta. U sklopu razvojne dispraksije javljaju se teškoće u organizovanju voljnih usmerenih aktivnosti u oblasti pokreta. Osobe koje pate od tog poremećaja imaju "narušen odnos između ideje o potrebnoj radnji i neposrednog njenog izvršavanja", objašnjavaju stručnjaci.  

Ne mogu da vežem patike i imam užasan rukopis - požalio se Redklif, a preneo portal Express.

Majka ga je upisala na glumu kako bi ga dodatno motivisala i povećala mu samopuzdanje. Danijel je, srećom, shvatio veoma brzo da je gluma njegov životni poziv. 

- Bilo mi je teško u školi, bio sam loš u svemu, bez vidljivog talenta - priznao je poznati glumac.

Danijel je više puta istakao kako ga je bolest svakodnevno sputavala.

Kao dete sam patio od nedostatka samopouzdanja jer sam mislio da sam mali. Bio sam veoma smotan, što je delimično zbog moje dispraksije. Zato sam uporno želeo da postanem glumac - dodao je Redklif.

Dispraksija najviše pogađa motoriku, a aktivnosti koje zahtevaju koordinaciju predstavljaju izazov za obolele od te bolesti.

Danijel i uprkos tome što su ga filmovi o mladom čarobnjaku lansirali u svet kinematografije naglašava kako nije baš ponosan na sva ostvarenja iz te popularne franšize, a naročito na svoju glumu u nastavku serijala naziva „Hari Poter i polukrvni princ“.

- Mrzim to. Moja gluma u tom delu je veoma jednostavna i vidim da ono što sam pokušavao da uradim jednostavno nije išlo. Moj najbolji film franžize je 5. deo jer u njemu vidim napredak - istakao je Redklif.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)