Zanimljivosti

SRPSKU UMETNICU NAPADAJU ZBOG PERFORMANSA I VREĐAJU JE, A NE ZNAJU DA JOJ JE DEDA BIO PATRIJARH SPC! Misteriozni život Marine Abramović!

Konceptualna umetnica Marina Abramović danas ima svetsku popularnosti i teret porodične tragedije za koju nikada nije otkrila pravu istinu.

09.10.2022 20:01

SRPSKU UMETNICU NAPADAJU ZBOG PERFORMANSA I VREĐAJU JE, A NE ZNAJU DA JOJ JE DEDA BIO PATRIJARH SPC! Misteriozni život Marine Abramović!
ST/V. Lukić

Marina Abramović je konceptualna i performans umetnica koja je stekla svetsku slavu. O njenim izložbama i radovima priča ceo svet. Ipak, njen život obojila je jedna velika tragedija o kojoj se malo zna.

Naime, rođeni brat Marininog dete bio je Patrijarh srspki Varnava koji je preminuo 1937. godine pod veoma neobičnim okolnostima. Kako su ruski lekari, koji su ga pregledali, tvrdili, on je bio otrovan. Isto je potvrdio i sabor SPC u svom tadašnjem saopštenju. Ipak, celokupna javnost do današnjeg dana taj uzrok smrti smatra nezvaničnim, dok zvanični nikada nije ugledao svetlost dana.

Rezultati dosadašnjih ispitivanja uzroka bolesti svode se na fakat da je Patrijarh uistinu otrovan, kako se u našoj javnosti stalno govori. Na koji način se desilo to trovanje, ne zna se tačno - glasilo je saopštenje.

Patrijarh Varnava (Rosić) došao je na čelo Srpske pravoslavne crkve u jednom od najtežih perioda istorije naše zemlje. U svesti srpskog naroda ostao je upamćen kao veliki mučenik. Rođen je u Pljevljima 1880. godine u čestitoj i pobožnoj porodici, od oca Đorđa i majke Krsmane. U mladosti je često pohodio manastir Svete Trojice. Osnovnu školu završio je u rodnom gradu sa odličnim uspehom. Godine 1892. upisao je Prizrensku bogosloviju. Posle završene bogoslovije poslat je u Rusiju, gde je u Sankt Peterburgu završio Duhovnu akademiju. Tu se i zamonašio i ubrzo rukopoložen u čin jeromonaha.

Wikipedia

Patrijarh Varnava je u narodu ostao upamćen kao veliki mučenik 

Odmah po dolasku u Srbiju on je poslat u Carigrad gde je sprovodio misionarsku delatnost. Potom je postavljen za episkopa u Južnoj Srbiji (današnja Severna Makedonija), gde je imao velikog uspeha u episkopskom radu. Početkom Prvog svetskog rata tadašnji episkop Varnava se priključio i srpskoj vojsci i delio sudbinu naroda. Posle solunskog fronta 1917. poslat je u diplomatsku misiju u Rusiju gde ga je zatekla Oktobarska revolucija.

Posle rata postavljen je na mesto mitropolita skopskog gde stoluje sve do 1930. godine. Te godine je preminuo patrijarh srpski Dimitrije i bilo je potrebno izabrati novog prvojerarha SPC. 

Većinom glasova za drugog patrijarha obnovljene srpske patrijaršije izabran je mitropolit Varnava. Intronisanje je izvršeno u beogradskoj Sabornoj crkvi i u Pećkoj Patrijaršiji.

BONUS VIDEO: 

Komentari (1)

Teodora

15.10.2022 13:53

Kakve veze ima sa njenim radom to što joj je patrijarh Varnava bio deda stric? Nju napadaju zbog njenog delovanja a ne zbog deda-stričevog.