Tetka Saveta

OVA GLJIVA RASTE U CELOJ SRBIJI, A NJEN OTROV JE SMRTONOSAN! Morate znati da je prepoznate! (FOTO)

Otrovna gljiva Zelena Pupavka rasprostranjena je posebno po Fruškoj Gori i može biti pogubna po zdravlje.

22.09.2022 18:01

OVA GLJIVA RASTE U CELOJ SRBIJI, A NJEN OTROV JE SMRTONOSAN! Morate znati da je prepoznate! (FOTO)
Foto: Wikipedia

Zelena pupavka je najotrovnija gljiva koja naseljava Frušku Goru, ali i teritoriju cele Srbije. Samo 30 grama plodnog tela ove gljive može da usmrti zdravog čoveka, a dokazano je da čak i njen pepeo iima smrtonosan karakter. Gljiva sadrži otrove koji uništavaju jetru i ne mogu se uništiti ni izlaganjem velikim temperaturama, npr. kuvanjem, kao ni sušenjem.

Glavni otrov zelene pupavke jeste α-amanitin, sastojak koji deluje toksično na jetru i bubrege. Simptomi trovanja najčešće se javljaju tek nakon što je prošlo 24 sata od konzumacije gljive, zbog čega je dijagnoza otežana, a kasno je i za terapijsko pražnjenje želuca. Prvi simptomi su dijareja i grčevi u stomaku koji spontano prestaju navodeći obolelog da pomisli da je ozdravio. Međutim, nakon 4do 5 dana dolazi do usporavanja rada jetre i bubrega, što u velikom broju slučajeva dovodi do smrti. Jedini pravi lek u toj fazi je hitna transplantacija jetre.

Njen otrov utiče i na blokadu rada srca. Stručnjaci kažu da smrt može nastupiti veoma brzo nakon unušenja otrova, za samo nekoliko dana.

Šešir ove opake gljive javlja se u raznim nijansama zelene boje, a najčešće je maslinastozelena s bledim rubom. Raste od proleća do kraja jeseni u šumama. Može se naći u blizini hrastova, jasena, graba i breze. Za sve one koji se bave sakupljanjem pečurki ili pak šetača kojima njen nesvakidašnji izgled budi radoznalost, bitno je naglasiti da na prvi pogled veoma podseća na Preslice. 

Neiskusni berači gljiva zelenu pupavku mogu čak zameniti i sa sunčanicom, pa zbog toga treba biti dobar poznavalac i jako pažljiv prilikom njihovog branja. Fatalnu sudbinu zbog neiskustva raspoznavanja otrovne i zdrave gljive pre nekoliko godina u Srbiji je doživeo i Slađan Aleksandrović (31) iz Negotina. On je preminuo na VMA usled trovanja Zelenom pupavkom koju je ubrao u šumi.  Često se dešava da do trovanja dolazi i prilkom kupovanja neproverenih gljiva na pijacama ili na improvizovanim tezgama. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)