Uskrs

OTKRIVENO KAKO GRCI UVEK IMAJU JARKO CRVENA USKRŠNJA JAJA: Uz ovaj način farbanja nema greške, svi će vam tražiti recept! (VIDEO)

Rezultati će vas oduševiti!

28.04.2024 12:20

OTKRIVENO KAKO GRCI UVEK IMAJU JARKO CRVENA USKRŠNJA JAJA: Uz ovaj način farbanja nema greške, svi će vam tražiti recept! (VIDEO)
Shutterstock

Uskršnja jaja su neizostavan deo proslave Uskrsa širom sveta, a svaka kultura ima svoje specifičnosti kada je u pitanju ukrašavanje i farbanje jaja. U Grčkoj, postoji posebna tehnika farbanja jaja koja se malo razlikuje od naše tradicionalne metode, a rezultat oduševljava sve koji ih vide.

Prema grčkom običaju, prvo jaje koje se farba za Uskrs mora biti jarkocrvene boje. Ovo jaje simbolizuje čuvarkuću, odnosno prolivenu krv Isusa Hrista prilikom mučenja. Tradicionalno, ovo jaje se čuva do sledećeg Uskrsa, kada se zamenjuje novim jajetom.

Umesto klasičnog kuvanja jaja u boji, Grci koriste drugačiju metodu. Jaja se kratko kuvaju u crvenoj boji, ostavljajući ih da upiju boju svega desetak minuta. Ova tehnika omogućava da boja ostane intenzivna i postojana, što je karakteristično za grčka uskršnja jaja.

youtube-printscreen-Nikki's Modern Mediterranean

Grčka tehnika farbanja jaja

Evo kako Grci pripremaju svoja uskršnja jaja koristeći ovu specifičnu tehniku:

Sastojci:

  • 12 jaja
  • 4 šolje vode
  • šolja sirćeta
  • pakovanje crvene boje za jaja
  • malo ulja

Priprema:

U šerpu se sipa voda, a kada proključa, dodaju se jaja i sirće. Zatim se smanjuje temperatura i poklopi šerpa, ostavljajući jaja da se kuvaju 15 minuta.

Nakon kuvanja, jaja se pažljivo prebacuju u posudu sa ledenom vodom i ostavljaju još 5-10 minuta. U šolju se sipa boja, a jaja se vraćaju u vodu sa bojom i ostavljaju između pet i 10 minuta. Nakon toga se izvade na tanjir i ostave da se osuše. Na kraju, svako jaje se premaže kapljicom ulja, koje im daje dodatni sjaj i postojanost boje.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)