Zanimljivosti

Prvi PUT ste na jahti? Izbegnite OVIH 7 grešaka i imaćete nezaboravan odmor

Krstarenje jahtom je sve popularniji način odmora koji nudi brojne prednosti. Brod se najčešće iznajmljuje na 7 dana i uglavnom je rezervisan za one sa dubljim džepom

02.06.2022 18:00

Prvi PUT ste na jahti? Izbegnite OVIH 7 grešaka i imaćete nezaboravan odmor
shutterstock.com

Krstarenje jahtom je sve popularniji način da se provede godišnji odmor. Ova vrsta putovanja ima brojne prednosti, jer niste vezani za jedno mesto i imate komfor kao da ste u dobrom hotelu i tokom odmora možete da posetite više gradova.

Ukoliko ne patite od morske bolesti koja može da vam pokvari ovakav način letovanja, za odmor na jahti potreban vam je i dublji džep. U zavisnosti od veličine, opremljenosti i broja članova posade iznajmljivanje jahte za 7 dana je u rasponu od 5.000 evra do nekoliko stotina hiljada evra u špicu turističke sezone.

Na osnovu iskustva članova posade na jahtama kojima je to profesija Srećna republika donosi 7 najčešćih grešaka koje treba kao putnik da izbegnete ukoliko ste prvi put na jahti.

Pixabay.com

Cena  iznajmljivanja zavisi od veličine, opremljenosti broda i broja članova posade

Prtljag

Tvrdi i kabasti koferi nisu dobri za ovu vrstu putovanja. Veliki su i nezgodni za pakovanje, a na jahti svaki centimetar prostora je maksimalno iskorišćeno.

Umesto u kofer, stvari spakujte u lako prenosive torbe od nepromočivog platna. Na krstarenje ponesite samo onoliko garderobe koliko vam je potrebno. Obavezno ponesite i neki topliji duks jer noći na brodu mogu da budu hladnije čak i leti.

Udobna obuća

Visoke potpetice nisu dobro došle na krstarenju, a i nećete imati gde da ih nosite. Na samom brodu morate da nosite udobnu obuću koja se ne kliza radi sopstvene bezbednosti. Osim toga, većina luka je smeštena u starim primorskim gradovima koji najčešće imaju kaldrmu pa vam štikle ni tu neće biti od pomoći. Osim ukoliko domaćin putovanja ne naglasi drugačije, preporuka je da se na krstarenje nosi udobna obuća kao što su patike.

Bez zadržavanja na mostu za ukrcavanje

Most za ukrcavanje na brod najčešće je napravljen od lakog, krhkog materijala, pa se ne preporučuje zadržavanje prilikom ukrcavanja. Nije poželjno ni da se više osoba odjednom nađe na ovom mostu već bi trebalo da se putnici jedan po jedan ukrcavaju na brod. Isto važi i za iskrcavanje prilikom pristajanja u neku od luka koje su predviđene rutom krstarenja.

Prednost uvek imaju oni koji se iskrcavaju sa broda, pa tek onda drugi putnici mogu da se ukrcaju na plovilo.

Kako ističu eksperti, slika sestara Kardašijan koje sve u istom trenutku i u visokim potpeticama napuštaju jahtu je primer neodgovornog ponašanja na brodu.

Budžet

Prilikom planiranja krstarenja jahtom pažljivo isplanirajte budžet. Cene iznajmljivanja jahti su prilično šarolike. Međutim, uvek računajte na dodatne troškove. Čak i ako ste sa agencijom za iznajmljivanje plovila precizirali sve troškove, nikad ne znate šta se može dogoditi za tih 7 dana krstarenja. Ali kad ste već papreno platili najam broda, onda se potrudite da maksimalno iskoristite i iskusite jedan potpuno drugačiji način odmora.

Pixabay.com

Odmor na jahti je nezaboravan

Budite ljubazni sa članovima posade

Kapetan i članovi posade mogu biti vrlo korisni za putnike posebno za one koji su prvi put na jahti. Upoznajte se s njima, budite ljubazni to će vam se višestruko vratiti. Oni će vas najbolje uputiti šta da obiđete kad pristanete u neku luku, gde da popijete kafu ili ručate.

Članovi posade su tu da brinu za bezbedan i odmor putnika i svako njihovo upozorenje shvatite ozbiljno.

Vreme za uživanje

U želji da za kratko vreme obiđu i vide što više, mnogi greše kad planiraju rute krstarenja i zakažu previše aktivnosti. Umesto da uživaju u ovom jedinstvenom odmoru, oni jurcaju od luke do luke kako bi sve postigli.

Vreme pametno rasporedite. Ako preko dana uživate u plovidbi i sportovima na vodi, popodne možete da provedete u obilasku luke, ali ne više od 2 sata, savetuju eksperti. Vratite se na brod na večeru i uživate u pogledu na zvezdano nebo sa broda. Provod po klubovima jeste privlačan, ali to imate i kod kuće.

 

 

Ne čekajte na rezervaciju

Ukoliko ste već planirali da odmor provedete na jahti i izdvojili novac za to, rezervišite svoju jahtu što pre. Kao i kod hotela imaćete veću mogućnost izbora, a van sezone nude se brojni popusti ukoliko brod rezervišete ranije. Uživajte u krstarenju jer je ovo potpuno drugačiji način odmora koji će vam sigurno ostati u lepom sećanju.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)