Tetka Saveta

BUDITE U KOŽI PROFESIONALNOG FOTOGRAFA: 10 saveta za savršene fotke sa odmora!

Iako nemate profesionalnu opremu, to vas ne sprečava da imate savršene fotke sa još savršenijeg dugoočekivanog odmora! Srećna Republika otkriva 10 načina uz koje će vaše ovogodišnje fotografije biti bolje nego sve prethodne!

08.05.2022 15:00

BUDITE U KOŽI PROFESIONALNOG FOTOGRAFA: 10 saveta za savršene fotke sa odmora!
Pixabay.com

U današnjem svetu modernih tehnologija, čini se da svi fotografiju prepuštamo rukama stručnjaka, tačnije profesionalaca koji se time bave.

Albume za fotografije popunjavaju slike sa svečanosti koje su nam "bapnuli pod nos" i samo zato smo ih i uzeli.

Nestalo je ono staro vreme kad se cenila prava, dobra fotografija.

Ipak za nju je potrebno toliko malo, a Srećna republika otkriva čak 10 saveta kako da vaše letnje fotografije postanu kao profesionalne!

pexels.com

Lako do savršene fotografije

Iako važi mišljenje da je za dobru fotografiju presudan isključivo fotoaparat, profesionalni fotografi će vam reći da je sva veština u oku posmatrača i da i mobilnim telefonom možete napraviti zaista solidnu fotku.

Današnji mobilni telefoni nisu kao oni pre 5 ili 10 godina, njihove kamere su tako mnogo bolje od većine prosečnih fotoaparata.

"Pravi" fotoaparat je dobar zato što ima osetljivije senzore, koji mogu da zabeleže mnogo informacija o fotografiji koju su "uhvatili". To mnoštvo informacija bitno je tek kasnije u obradi fotografije.

Što više informacija senzor kamere zabeleži, sa više podataka može da se radi u programima za obradu fotografije, a evo i šta je od presudnog značaja.

1. Dobar mobilni telefon

Pixabay

Dobar telefon je bitna stavka

Ako odaberete dobar telefon koji ima dobru kameru, to u startu znači da dobijate fotografije boljeg kvaliteta.

Bolji telefoni imaju i bolje efekte koji čine sliku upečatljivijom, pojačavajući određene detalje.

Najbolji su oni telefoni koji sami automatski prepoznaju kakvu fotografiju želite da uslikate, da li je to selfi, portret ili pejzaž. Takođe oni prepoznaju i to da li je svetlo jače ili slabije i automatski se prilagođavaju tome sa ciljem da fotografija ispadne savršena.

2. Više kamera na pozadini telefona

pexels.com

Birajte telefon sa više kamera na pozadini

Svrha ovih kamera je mogućnost da jedna kamera snima centar i logično je da će ta kamera imati kvalitetniji zum, dakle ono što ste zumirali, dok druga kamera snima sve ostalo.

Takođe imate opciju portreta gde se sama osoba "hvata" kristalno čisto, a sve oko nje bude pomalo zamućeno.

Naravno da su najbolji oni telefoni koji imaju minimum dve, a po mogućstvu i više kamera na pozadini telefona.

3. Broj piksela

pexels.com

Broj megapiksela nije presudan

Ljudsko oko ne pravi veliku razliku između 13 i 48 megapiksela kada gleda sliku na telefonu, pa ova brojka samo može da vam pomogne da se brže odlučite za neki skuplji model telefon i da bacite ogroman novac u samom startu, koji vam ne garantuje i odlične fotografije.

Bolji brendovi, koji žele da ostanu prepoznatljivi kao pouzdani, koriste manje megapiksela, ali više rade na tome da svaki piksel bude što bolje iskorišćen. Upravo zato ovakvi telefoni i jesu skuplji.

4. Ne zumirajte

Pixabay

Bez zumiranja, priđite bliže!

Kamera telefona jednostavno nije predviđena za zumiranje, osim u slučaju da imate baš dobar telefon kamere visokih performansi, koji je uz to papreno skup, u tom slučaju samo nebo vam je granica!

Međutim, ako to radite prosečnim telefonom, najverovatnije ćete da dobijete sliku lošijeg kvaliteta, bledu i one vidljive pikselizacijom u vidu tačkica.

Ne budite lenji, već se potrudite da priđete što bliže.

Uvek je bolje rešenje da uslikate bez zumiranja, a onda prepravite sliku i isecite taj deo koji hoćete, jer tako nećete izgubiti na kvalitetu slike.

5. Prirodno svetlo

Pixabay

Prirodno svetlo je uvek najbolje rešenje!

Ovo je preporuka za sve što radite. Bilo da pišete, slikate, crtate, šminkate, proučavate, za sve to je najbolje da iskoristite ono što nam je već pruženo nastankom sveta, a to je sunčeva svetlost.

Isto je i sa fotografijom. Najbolje fotografije biće upravo ona na dnevnom svetlu, čak i u sumrak.

Savet je i da se tokom noći koristi to veštačko svetla koliko god je moguće, dakle bez upotrebe blica. Dobro "blic svetlo" na telefonu je zaista retkost.

Uz to niko ne voli da ispadne kranje veštački i isprepadano kada ga ozari svetlost blica.

S druge strane, pogodnosti blica iskoriste tokom dana, jer tako možete da dobijete bolju osvetljenost i da poboljšate sam kvalitet slike.

Pogotovo kada se sunce nalazi iza vas, i vi ste u senci, obavezno koristite blic kako biste osvetleli osobu koju slikate, iako je dan i svetlo iza nje.

6. Boja u marketinške svrhe

pexels.com

Ženeski prozvodi idu uz "ženske boje"

Ukoliko koristite fotografiju u marketinške svrhe, uvek vodite računa o bojama.

Verovatno niste obraćali pažnju, ali fotografije koje su namenjeni ženskoj ciljnoj grupi, uvek su pozitivne, vedrijih boja i očigledno su prisutne "ženske boje", pogotovo one kontrasne.

S druge strane, reklame koje žele da privuku mušku populaciju, uglavnom su monotonije, ozbiljnije, tipično oštrih ivica i izuzetno "muških boja" koje recimo potenciraju plavu ili teget u pravi plan.

7. Dodatna oprema

Pixabay.com

Stativ vrlo bitan

U početku je pomamu izazvao držač za mobilni telefon, koji može da "pridrži" mobilni i odloži fotografiju par sekundi, kako biste vi stali ispred objektiva radi fotografisanja.

S druge strane, što se selfija tiče, neprestano smo jedno vreme viđali one popularne "šipke" kojima smo uspevali da bar metar odvojimo telefon od lica i napravimo lep selfi.

Naš predlog je klasičan stativ u vidu držača za telefon ili fotoparat.

Njime omogićavate da vam "ne poleti ruka tokom slikanja" i da dobijete savršeno mirnu i lepšu fotografiju.

Ovo je posebno korisno kod onih telefona čije kamere ne "hvataju" pokrete, pa dobijete zamućenu sliku, bilo da je onaj koji slika blago pomerio ruke ili je to uradila osoba koja se slika, pa i o tome treba voditi računa.

8. Led ring rasveta

Pixabay.com

Led ring rasveta

Složili smo se da je prirodno svetlo najbolje za fotografiju, ali to nije uneverzalno rešenje.

Mnoge oblasti koje zahtevaju slikanje sitnih detalja, poput proizvoda koji se reklamiraju, slikaju se uz "ring".

Sam naziv kaže da je to prsten, dakle to je neonska rasveta u obliku kruga, čiju boju možete podešavati od najhladnije bele do nijansa prirodno žute, a uglavnom je moguće da i jačinu svetla podešavate.

Prvo su počeli da ih koriste šminkeri, dok sada ne možete da zamislite bolje opremljen fotografski studio bez "led ringa", a nose ih i na svadbe, jer fotografije ispadaju neuporedivo bolje.

Ukoliko vam je prekomplikovano da ogromnu rasvetu vučete sa sobom, sem ukoliko vam to nije neophodno zbog posla, i za vas postoji rešenje.

Kinezi imaju odgovor apsololutno na sve, tako da je moguće naći kinesku kopiju "ring light-a" u minijaturnoj verziji, koja se stavlja na vaš telefon i daje vam idealno svetlo za fotkanje!

9. Pravi ugao

Pixabay.com

Bitan je ugao

Pitali ste dečka da vas slika na moru i u putu do kuće vidite da vas je on bar 50 puta slikao katastrofalno i to nije samo vaš zaključak!

Ukoliko neko sedi, poželjno je da uloži minimalan napor i ustane kako bi fotografija bila bolja.

Može da iskoristi neke uglove, u smislu da vas slika iz profila, ptičje perspektive i slično.

Primetili ste da manekenke fotografi uglavnom slikaju čučeći. To je zato da bih ih vizuelno još više izdužili, a i pošto su manekenke logično mršave. Ukoliko ste normalne do krupnije građe, ovo nikako nije vaš ugao, jer ćete time vaše noge dodatno istaći u prvi plan.

Svako od nas ima ugao iz koga je sam sebi najlepši, pa to uvek praktikujte i prilikom fotografisanja, zahteva minimum truda, a isplati se.

10. Pravilo 2/3 slike

Pixabay.com

Pravilo 2/3

Uvek imajte "žive slike"! To je prvo pravilom kod fotkanja. Da, zalazak sunca je jako lep i romantičan, ali možda vama i nikome drugom.

Kada krenete da se ozbiljnije bavite fotografijom uvek je poželjno da imate živo biće na fotografiji, pa to može da biude pas lutalica, ptica, slučajni prolaznik, ili jednostavno uvek terajte dragu osobu sa kojom ste da svojom pojavom ulepša prizor!

Prilikom slikanja pejzaža vodite račun na pravilo 2/3, tako da u jednom uglu bude recimo vaša prijateljica ili dečko koga slikate, a na preostale dve trćine pejzaž.

Uživajte u odmoru!

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)