NEĆETE SE POKAJATI

LEK ZA DUŠU, TELO I UM: U Atomskoj Banji ćete naći sve što vam je potrebno za odmor!

Atomska Banja Gornja Trepča spada među najpopularnije i najposećenije banje u našoj zemlji.

byRepublika

02.12.2021 21:13

LEK ZA DUŠU, TELO I UM: U Atomskoj Banji ćete naći sve što vam je potrebno za odmor!
YouTube/printscreen

Ova banja je mesto u koje ljudi dolaze kako si se odmorili i oporavili od stresnog načina života i mnogobrojnih izazova koje svakodnevica stavlja pred nas.

U Atomsku banju najčešće dolaze osobe koje pate od reumatskih oboljenja, iako je dokazano da lekovita voda ove banje pomaže u lečenju mnogih drugih bolesti.

Atomska banja smeštena je u podnožju dveju planina - Bukovik i Vujan, u jugozapadnom delu regije Šumadije. Ušuškana je u malenoj kotlini rečice Banje, gde je pronašla svoj mir i izolaciju. Veći gradovi Srbije koji okružuju Atomsku Banju su Čačak (18 kilometara), odnosno Kraljevo i Gornji Milanovac (devet kilometara).  Od Beograda je udaljena oko 140 kilometara i povezana je auto-putem Miloš Veliki, tako da se u ovaj raj stiže za manje od dva sata lagane vožnje.

Ono što ovu banju izdvaja je bogata priroda. Obilje šuma i planina kojima je okružena čine ovo područje prijatnim mestom za odmorom. Pored navedenih planina (Bukovik i Vujan) najviše pažnje privlači najviša planina Šumadijske regije - nadaleko čuveni Rudnik. Ova planina najviša je u ovom delu Srbije, njeni vrhovi Mali Šturac i Veliki Šturac nalaze se na nadmorskooj visini od preko 1100 metara.

Sama banja nalazi se na prijatnoj nadmorskoj visini od 460 metara što još upotpunjuje njena lekovita dejstva na čovekov organizam. Atomska Banja je zapravo daleko poznatija pod drugim imenom - Gornja Trepča. To je u stvari njen originalni naziv. Ime Atomska Banja usledilo je nakon otkrića brojnih izovra koji su radioaktivni, kao i termalnih voda u kojima se nalazi cezijum. Danas, najčešće možete čuti kako je zovu spajajući ova dva imena - Atomska Banja Gornja Trepča, na taj način ne zaboravljajući originalno i prvobitno ime, ali ni ne ignorišući njene značajne karakteristike.

Klima Atomske Banje je umereno-kontinetnalna, čime pogoduje svim zdravstvenim stanjima. Nema naglih promena u temperaturi, nema teških letnjih vrućina, a opet ima dosta Sunca. Stoga je boravak u Atomskoj banji ugodan u bilo koje doba godine.  Zbog svega ovoga i vazduh ovog područja spada u najčisitije i najsvežije u ovim predelima.

Kada je reč o lekovitim vodama ove banje, ono što ih najviše izdvaja od ostalih jeste karakteristika radioaktivnosti. Po prvi put u termalnim vodama otkriven je element cezijum, čije je lekovito dejstvo na naš ogranizam ogromno. On povoljno utiče na bolesti nervnog sistema, probleme sa krvnim pritiskom, kao i na epilepsiju.

Pored ovog neobičnog elementa u hemijskom sastavu voda Atomske banje nalaze se i drugi elementi poput: stroncijuma, litijuma, kobalta, radijuma, urana, radona, vanadijuma, rubidijuma; ali i mnogi veoma važni minerali: natrijum, gvožđe, kalcijum, kalijum, hrom, bakar, sumpor, hlor, srebro, aluminijum, selen,  mangan, olovo, barijum, nikl… Navedeni elementi i celokupan sastav ovih voda povoljno utiče i na reumatična oboljenja, i razvijanje koštanog tkiva.

Već smo pomenuli da je, obzirom na kvalitetan sastav voda Atomske Banje, širok spektar bolesti koje ona uspešno tretira. Neke od njih su:

  • Neuropsihijatrijske bolesti (postraumatske mijelopatije, neuroze, neurastenije, depresija, multipla skleroza, stanja nakon preležanog mijelitisa i encefalomijelitisa, cerebralna paraliza…);
  • Više vrsta reumatizma (degenerativni reumatizam, hronični inflamatorni, reumatoidni artritis, Bahterevreljeva bolest, diskopatije, spondiloze i spondilatroze, ekstraartikularni reumatizam, miofibrozitis, psihogeni reumatizam…);
  • Bolesti perifernih krvnih sudova (hronični edemi venskog porekla, oboljenja arterijskog perifernog krvotoka…);
  • Oboljenja gastrointenstinalnog trakta (bolesti želuca i duodenuma, hronični gastritis…)

Banjski tretmani i terapije u Atomskoj Banji obavljaju se u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju “Gornja Trepča“. U okviru nje se nalazi stacionar sa udobnim smeštajem, velliki restoran i naravno hidroterpaijski blok u kojem se sprovode sledeće vrste terapija: fizikalna terapija ( kinezi terapija, elektroterapija, ručna masaža), balneo terapija (kupanje u kadi ili bazenu, hidromasaža),  elektroforeza, intereferentne struje, ultrazvučna masaža, subakvalni ultrazvuk, tens, svetlosna terapija, glavanizacija,vaskulator, magnetoterapija, laseroterapija, dijadinamiče struje…

Pored prekrasne prirode i neprevaziđenih i retkih lekovitih svojstva koje Atomska Banja ima na raspolaganju, ona svojim posetiocima nudi i zanimljive turističke atrakcije u vidu kulturno-istorijskih spomenika. Tako se u njenoj okolini nalazi Crkva Svete Bogorodice, stare vodenice koje predstavljaju značaju etnografsku baštinu, manastir Vujan, antičko groblje…

Ovčarsko-Kablarska klisura koja je udaljena od banje nešto manje od 30 kilometara pravi je prirodni biser i neverovatna tursitička atrakcja svih zaljubljenika u prirodne lepote. Ona je bogata raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom i jedno je od značajnih kuluturno-istorijskih nasleđa u našoj zemlji.

Zaista, boravak u Atomskoj Banji Gornja Trepča ostaće vam u nezaboravnom sećanju jer pred vama je neopisivo carstvo prirode, mir i sklad, i mnoštvo kulutrnih spomenika.

Komentari (0)