Zanimljivosti

NIKADA NEĆU ZABORAVITI BROJ 56478: Kad su ga izvorili, čovek do mene mi je šapnuo nešto, to mi je spaslo život! (VIDEO)

Manfred Goldberg se trudi da se njegova priča nikad ne zaboravi.

01.09.2024 18:45

NIKADA NEĆU ZABORAVITI BROJ 56478: Kad su ga izvorili, čovek do mene mi je šapnuo nešto, to mi je spaslo život! (VIDEO)
printscreen-metro.co.uk

Manfred Goldberg (94) priseća se strašnih godina koje je proveo u nacističkim koncentracionim logorima tokom Drugog svetskog rata. Kao dečak od devet godina, kada je rat izbio, njegov život i život njegove porodice promenio se iz temelja.

- Bilo je 1941. godine kada su SS oficiri došli na vrata i rekli mojoj majci da imamo deset minuta da spakujemo kofere. Odjednom smo postali samo brojevi - kaže Goldberg, koji je nosio broj 56478. 

Zajedno sa stotinama drugih Jevreja, Manfred je bio odveden u geto u Rigi, gde su nacisti postavili bodljikavu žicu oko najsiromašnijeg dela grada. Uslovi su bili nepodnošljivi - glad, prenatrpanost i konstantna pretnja smrću bili su deo svakodnevice.

 

 

Njegova porodica je bila razdvojena tokom jednog od mnogih transporta.

 - Moj mali brat je nestao jednog dana. Moja majka i ja smo nastavili dalje, ali ona se nikada nije oporavila od gubitka sina - objasnio je on za Mail Online.

Manfred se u jednom trenutku našao u liniji za selekciju, gde su nacistički oficiri odlučivali o životu i smrti zatvorenika.

- Čovek iza mene šapnuo je da kažem da imam 17 godina kada me pitaju. To mi je spasilo život - prisetio se on.

Manfred i njegova majka nakon rata su se ponovo ujedinili sa ocem u Velikoj Britaniji 1946. godine. Iako je njegova majka umrla u ranom dobu zbog lošeg zdravlja izazvanog godinama provedenim u logorima, Manfred je nastavio sa životom, osnovao porodicu i posvetio se obrazovanju budućih generacija o užasima holokausta.

- Deca danas moraju znati kroz šta smo prošli. Nikada neću zaboraviti svoj broj 56478 i pobrinuću se da ga niko drugi ne zaboravi - objašnjava Goldberg, koji čak i u ovim godinama prepričava istoriju holokasuta, sa ciljem da se zapamti i da se nikad ne ponovi. 

Njegova priča ostaje snažan podsetnik na strahote rata i važnost sećanja na prošlost kako bismo osigurali bolju budućnost.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)