Zanimljivosti

IMAO JE 21 GODINU KAD JE DOBIO 28 MILIONA DOLARA: "Svi su mi tražili pare, a ja sam se osećao kao - bankomat!"

Timoti Šulc se obogatio preko noći na lutriji.

03.06.2024 09:42

IMAO JE 21 GODINU KAD JE DOBIO 28 MILIONA DOLARA: "Svi su mi tražili pare, a ja sam se osećao kao - bankomat!"
Printscreen/Instagram/officialtimothyschultz

Timoti Šulc je imao 21 godinu, radio je na benzinskoj pumpi i uporedo studirao na Umetničkom fakultetu u Ajovi. Živeo je u podrumu svojih roditelja i zarađivao minimalnu platu. A, onda je jedne noći sanjao da se obogatio i taj san mu se obistinio. 

- Počeo sam da igram lutriju jednom ili dva puta nedeljno, kupujući po jedan listić. Nekako sam prizvao dobitak. Sećam se da me je jutro nakon izvlačenja probudio otac koji je lupao na vrata. Rekao mi je da je neko osvojio glavni zgoditak na na lutriji Powerball i pitao me da li sam kupio listić. Skočio sam iz kreveta i izbezumljeno pokušavao da pronađem listić. Preturao sam po papirima, i na kraju sam ga našao zgužvan u malu kuglicu. Uporedio sam brojeve i zanemeo od šoka. Bili su to moji brojevi. Mislio sam da sanjam, a otac me je zagrlio i radovali smo se poput dece. Osvojio sam 28 miliona dolara, sumu o kakvoj sam mogao samo da sanjam - započeo je Šulc svoju ispovest za Business insider.

Nakon toga njegov život se potpuno preokrenuo. Pojavio se na konferenciji za štampu koju je organizovala lutrija, postao bogat i slavan preko noći, a telefon nije prestajao da mu zvoni.  

Od radnika do milionera

- Uvek sam zamišljao šta bih uradio kad bih dobio milione na lutiriji - otplatio dugove i završio fakultet, ali nikada nisam razmišljao o tome koliko će mi taj novac promeniti život. Od radnika na benzinskoj pumpi do milionera... Imao sam samo 21 godinu i mogao sam komotno u penziju. Osećao sam se kao da u ruci imam čarobni štapić. Sve je bilo moguće, ali sam želeo i da budem finansijski odgovoran. Pre nego što sam predao listić, konsultovao sam se sa stručnjacima za finansije da bih video koliko mogu da priuštim za trošenje, a koliko da dam drugima - dodaje on.

Od dobijenog novca Timoti je prvo kupio - video igricu. Kasnije je novac ulagao u akcije, obveznice i zajedničke fondove, ali je pomogao i drugim ljudima.

"Osećao sam se kao hodajući bankomat"

- Pomagao sam porodici, kupovao automobile i putovao. Vratio sam se na fakultet, ali je novac koji sam dobio uticao na to kako me vide drugi ljudi. Odjednom sam postao bogato dete. Osećao sam obavezu da prijateljima plaćam odmor, ručkove i sve što im treba, a mnogi su mi tražili novac. Nekada sam se osećao kao hodajući bankomat - iskren je bio Timoti. 

Kako priznaje njegova porodica je strahovala kako će veliki novac uticati na njega. To što je u nekim situacijama odlučio da kaže "ne" i nije hteo da da novac, narušilo mu je neke odnose sa familijom, pa se osećao izolovano i usamljeno. 

Danas vodi ispunjen život

- Moj novi život podrazumevao je putovanja, selidba u drugu, veću kuću, drugu državu. Razmišljao sam šta bi me činilo srećnim. Ispijanje "margarite" na plaži je bilo super, ali tražio sam neki pokretač za postizanje cilja. Zato sam se vratio na koledž da bih stekao diplomu, radio na nekoliko produkcija i ostvario svoju želju da zabavljam i inspirišem ljude. Volim to, i to me pokreće. Producirao sam dokumentarni film i nekoliko animacija, pomogao u tuđim nezavisnim filmovima i napravio filmski festival - navodi Šulc.

Timoti je danas uspešan Jutjuber i vodi svoj podkast „Lutrija, snovi i sreća“ gde intervjuiše druge dobitnike lutrije i savetuje ih kako da ne padnu u zamku koju donosi ogroman novac. 

Jutjuber ističe kako su mnogi bogati ljudi nesrećni i da bi sad voleo da je bio anonimni pobednik jer saznanje javnosti za pobedu dosta utiče na pobednika dok prolazi kroz taj period. Novac kako kaže ne menja nužno sve, može uticati samo na kupovinu vremena, pružanje prilika i ublažava stres od dugova.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)