Zanimljivosti

MUŠKARAC JE UŠAO U RUPU U ZEMLJI ISPUNJENU VODOM: Dogodila se potpuno neočekivana stvar i umesto da potone bio je svedok prirodnog fenomena! (VIDEO)

Ovo mesto predstavlja jedan od egipatskih najizolovanijih naselja bogato termalnim izvorima.

28.09.2023 14:01

MUŠKARAC JE UŠAO U RUPU U ZEMLJI ISPUNJENU VODOM: Dogodila se potpuno neočekivana stvar i umesto da potone bio je svedok prirodnog fenomena! (VIDEO)
Printscreen/twitter.com/fasc1nate

Siva oaza, kako joj i samo ime kaže, predstavlja pravi raj na zemlji a poznata je po jedinstvenom ekosistemu. Za ovo područje vezuje se bogata drevna istorija i naseljeno je već hiljadama godina. Hram Amuna Ra koji je privlačio hodočasnike širom cele zemlje je jedno od najpoznatijih arheoloških nalazišta. 

Ovo mesto predstavlja jedan od egipatskih najizolovanijih naselja sa 23.000 ljudi, uglavnom Berbera, koji su razvili jedinstvenu kulturu i poseban jezik u okviru berberske grupe jezika, po imenu Sivi.

shutterstock.com

Mnoga jezera izgledaju fascnirajuće ali i kriju mnoge tajne

Ovo mesto je poznato i po termalnim izvorima koje privlači brojne posetioce radi opuštanja ili lečenja i tako već vekovima unazad. Topla voda na ovim područjima pruža gostima jedinstvenu priliku i iskustvo za uživaju. A ono što je posebno važno za ova slana jezera je izuzetno visoka koncentracija soli  sa čak 95 odsto saliniteta. Budući da je koncentracija soli u vodi velika i da ona povećava njenu gustoću, to znači da će predmeti koji urone u vodu doživeti veću silu uzgona u odnosu na običnu vodu. Ta sila otežava ljudima da potonu u slanom jezeru oaze Sive. 

Na Tviteru kruži snimak jednog muškarca koji je odlučio da zaroni u mračnu dubinu ovog jezera i da preispita kakve će to posledice imati. Kako se vidi u snimku čovek je pokušavao da se spusti u jezero, što je prošlo bezuspešno jer je nastavio da opušteno pluta po površini vode poput dušeka na naduvavanje. 

Objava se pojavila na stranici Fascinantno a pogledalo ju je 6, 9 miliona ljudi. Korisnici mreže su bili šokirani ovom situacijom a mnogi su se pitali da li je uopšte bezbedno biti na takvom mestu. Bilo je i ljudi koji nisu krili oduševljenjeovom prirodnom pojavom.

Oaza Siva je i mesto raznih kulturnih događaja i festivala a privlači posetioce svojim raznolikim sadržajima. Oni koji ga prvi put posete željni su da istraže prirodne lepote i bogatu istoriju ovog dela Egipta.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)