Oko sveta

OTKRIVENO ŠTA SE U MOĆNOJ ZEMLJI KRIJE IZA LUKSUZA! Evo kako zapravo izgleda turistički raj, svet u šoku (VIDEO)

Gana je jedna od najrazvijenijih afričkih zemalja, ali novi snimci koji su obišli čitavu planetu pokazuju i drugu stranu medalje.

08.11.2022 11:30

OTKRIVENO ŠTA SE U MOĆNOJ ZEMLJI KRIJE IZA LUKSUZA! Evo kako zapravo izgleda turistički raj, svet u šoku (VIDEO)
Foto: Shutterstock, TikTok/Printscreen/kristijanilicic

Gana je najmnogoljudnija afrička zemalja, koja se može pohvaliti multikulturalnošću jer u njoj živi stanoviništvo sa najrazličitijom etničkom, lingvističkom i religijskom strukturom. Ona se nalazi na obali Gvinjeskog zaliva, a krase je prirodni resursi poput mnogobrojnih jezera i reka. Od savana do tropskih šuma, kada neko prvi put kroči na tlo te zemlje u trenu ostaje zapanjen njenim prirodnim lepotama. Nije nepoznato da je ta država ekonomski izuzetno jaka, te da ulaže resurse u izgradnju i urbanizaciju gradova, a samim tim i glavnog grada Akre. Međutim, da li se iza toga krije zaista pravi luksuz ili postoji i druga strana medalje?

Nažalost, čini se da pravi kapacitet i prirodne lepote koje su nam date mnogi ne znaju da cene. Naime, nadomak glavnog grada ove zemlje nalazi se ogromna deponija - pravo stecište zaraze koje se stvorilo tik uz more. Na TikToku se pojavio snimak nad kojim su se zgrozili svi, a autor snimka, influenser Kristijan Ilinčić, pokazao je razočaravajući prizor, ne mogavši da shvati da je osvešćenost na tako niskom nivou u ovoj zemlji, kao i da ljudi ne mare za sredinu u kojoj žive, svesno je zagađujući.

Gazeći po smetilištu, flašama, otpadu, on je snimkom pokazao kako je uz reku koja se uliva u more dospelo svo to đubre. One se, kako se upozorava, dalje širi morem, ali i svetom, ugrožavajući čitav ekosistem. 

- Uništavamo ceo naš ekosistem i našu prekrasnu planetu. Ne mogu da verujem da Gana, koja je ekonomski toliko jaka afriča zemlja, i Akra, koja ima izgrađene luksuzne nebodere i hotele, može dopustiti ovako nešto. Jedan veliki minus za Ganu - kaže razočarano na snimku vidno zgroženi influenser. 

Korisnici mreže nisu mogli da veruju šta vide, komentarišući kako im je neverovatno da tako nešto postoji tik uz more, što ugrožava u startu sav biljni i životinjski svet . 

- Tužno -

- Predloži im da to prodaju Švedskoj. Oni uvoze smeće -

- Ja bih počela da plačem da to vidim -

- Slična situacija u Mumbaiju. Čovek za dve godine sve očistio. Bilo isto ovako - glasile su samo neke od reakcija korisnika.

I dok su jedni komentarisali kako je svest još na niskom nivou, uprkos želji stanovništva da prosperira u svakom smislu, drugi su pronalazili razne teorije da smeće stiže i sa Zapada. Ipak, mnogi su bili saglasni da je ljudski faktor isključivo odgovoran za takve katastrofe kojih je u svetu sve više pre svega zbog neodogovrnosti pojedinaca, ali i čitavog društva. 

Bonus video:

Komentari (0)