Zanimljivosti

NAKON POSETE HILANDARU, REKAO SAM ŽENI DA ĆU SE ZAMONAŠITI! Branimir Nestorović otkrio detalje boravka u manastiru koji mu je promenio život!

Poznati lekar doktor Branimir Nestorović ispričao je neverovatnu priču o ostvarenju svoje velike želje, do čega je došlo posle punih 30 godina planiranja.

14.10.2022 14:01

NAKON POSETE HILANDARU, REKAO SAM ŽENI DA ĆU SE ZAMONAŠITI! Branimir Nestorović otkrio detalje boravka u manastiru koji mu je promenio život!
Foto: Tanjug/S. Radovanović

Dečji pulmolog i alergolog, dr Branimir Nestorović, imao je dugogodišnju želju da obiđe manastir Hilandar. Kako to u životu obično biva, plan za odlazak na Svetu Goru u slučaju poznatog pulmologa odlagan je punih 30 godina. Izgleda da se i kod dr Nestorovića potvrdila ona stara narodna da mi kujemo planove, a bog nam se smeje. Upravo iz tog razloga je, kako sam otkriva, njegovo zadovoljstvo koje je usledilo po obilasku Hilandara bilo mnogo veće. 

- Samo putovanje ne mogu da uporedim ni sa čim. Decenije su prošle u mom odlaganju putovanja na to sveto mesto. Puno putujem po manastirima i poznajem mnogo monaha, a pogodilo se da sam neposredno pred odlazak na Hilandar upoznao i igumana tog manastira i to u Beogradu. Sudbina nam je ponovo ukrstila puteve na Svetoj Gori - otkrio je je pulmolog za bgonline.

YouTube/printscreen

Dr Branimir Nestorović  

Kako je naveo, u maju je bio u poseti manastiru Ostrog gde je u razgovoru sa igumanom proveo čak 5 i po sati.

- Uprkos mojoj poseti Ostrogu, Hilandar je nešto sasvim drugo. Tamo živiš po nekim drugim principima. Živiš kako oni žive. Tamo sam proveo svega 3 dana, ali je to mnogo uticalo na moj život i već sada znam da ću se ubrzo vratiti da ga posetim ponovo. Verujem da sva mesta imaju neku energiju, a energija Hilandara je neponovljiva. Oduvek sam hteo da posetim bunar Svetog Save gde je voda fantastična, a sada sam tamo bio i pio sam tu vodu - istakao je poznati lekar. 

Prema njegovim rečima, imao osećaj da na Hilandaru dan duže traje.

- Ustaje se veoma rano, oko 5-6 sati ujutru. Svake noći sam pričao sa sveštenicima do ponoći. Malo je bilo naporno, ali je iskustvo neponovljivo. Ima se mnogo više vremena za stvari za koje ga inače nema u svakodnevnici. Najveći deo dana prođe u razgovorima sa sveštenicima. Hrana je asketska, a vino odlično. Imao sam osećaj da bih tamo mogao da ostanem večno. Supruga mi se smejala kada sam rekao da bih mogao da se zamonašim - priznao je doktor Nestorović. 

Proveo je na Hilandaru svega 3 dana, ali budući da nije koristio modernu tehnologiju, oni su za njega bili dragoceni.

- Ne shvatamo da mi u stvari hranimo ljušturu dok suština ostaje unutra. U svakodnevnom životu nemamo vremena da razmišljamo o suštini, dok je jedino ona bitna. Život bez telefona, interneta, sedenja po kafanama, vraća u prošlost. Zapitaš se o pravim životnim vrednostima. Tamo sam se vratio na početak i suštinu života, to je kao da se vratite na fabrička podešavanja. Duhovni deo je iznad materijalnog. Sve je do te mere duhovno da samo očekujete da se neki svetac pojavi na vratima. Osećaj ne neponovljiv zbog čega mislim da ću uskoro ponoviti posetu - zaključio je poznati doktor. 

BONUS VIDEO:

Komentari (1)