Kultura

PRIKAZALI KLEOPATRU KAO AFRIKANKU, EGIPĆANI NA NOGAMA: Da li je ovo najveća tajna poslednje faraonke?

I posle 2.000 godina poslednja egipatska faraonka ne prestaje da izaziva kontroverze.

29.04.2023 10:01

PRIKAZALI KLEOPATRU KAO AFRIKANKU, EGIPĆANI NA NOGAMA: Da li je ovo najveća tajna poslednje faraonke?
Profimedia

Kleopatra je bila poslednja egipatska faraonka i legendarni vođa koja je, prema pojedinim verovanjima, okončala svoj život na neobičan način i to dozvolivši zmiji da je ugrize za grudi.  Tokom istorije, pratile su je mnoge kontroverze i afere, a neke od njih su ljubavne veze sa Julijem Cezarom i Markom Antonijem. Ipak, ono što i 2.000 godina kasnije ne prestaje da se polemiše jeste koje je rase bila nekadašnja egipatska kraljica i odakle je vodila poreklo?

U novoj drami dokumentarcu Netfliksa, koja se prikazuje u četiri dela, naslovnu ulogu igra Adel Džejms, glumica mešovitog porekla, što je bilo dovoljno da razbesni egipatske stručnjake koji su odbacili tu verziju prikazivanja istorije rekavši da nekadšnja kraljica nije bila afričkog porekla, već da je imala belu boju kože i helenističke karakteristike. Odnosno, prema njihovim tvrdnjama ona je bila Grkinja.

Egipatsko ministarstvo za antikvitete je ove nedelje objavilo dugačko saopštenje gde uključuje mišljenje stručnjaka koji se slažu o boji Kleopatrine kože i crtama lica, prenosi Gardijan. U tekstu koji je dočaran i ilustracijama koje prikazuju egipatsku kraljicu sa evropskim crtama, navodi se da su bareljefi i statue najbolji dokaz za to ko je ona bila. 

Osim toga, stručnjaci iz Egipta su se ogradili da u njihovom stavu nema ničeg rasističkog jer smatraju da je došlo do "falsifikovanja egipatske istorije". S druge strane, poznata glumica koja tumači slavnu egipatsku lepoticu je odbacila takve tvrdnje poručivši svima da "ne moraju da gledaju seriju ako im se ne viđa". 

- Njena etnička pripadnost nije u fokusu kraljice Kleopatre, mi smo namerno odlučili da prikažemo mešovite nacionalnosti kako bismo održavali teorije o Kleopatrinom mogućem egipatskom poreklu i multikulturalnoj prirodi starog Egipta - citirao je producente serije "Tudum" zvanični prateći sajt Netfliksa.

Filmska industrija je dugo prikazivala vladarku bele puti, a igrale su je Hildegarde Nil, Klodet Kolber, Elizabet Tejlor i Vivijen Li. Naučnici se slažu da je ona makedonsko-grčkog porekla po ocu Ptolomeju VII, sa nešto persijske krvi. Ipak, kako prenose britanski mediji, nacionalnost Kleopatrine majke nije potvrđena zbog čega mnogi misle da je ona bila mešovitog porekla, prenosi Euronjuz.

- Ne možemo  često da čujemo ili vidimo priče o tamnoputim kraljicama, a to je za mene veoma važno. Tužan deo ove priče je što nemamo pristup istorijskim ličnostima koje su bile moćne i koje su predstavljale okosnice afričkih nacija - istakla je Džejda Pinket Smit, američka glumica, izvršni producent i narator u seriji. 

Pojedinci smatraju kako ova debata odražava savremene poglede na rasu, a ne kako se ona shvatala u drevnim vremenima.

- Pitati se da li je neko bio tamnoput ili svetle puti je anahrono i govori više o savremenim političkim investicijama nego pokušaj da se antika razume pod njenim sopstvenim pojmovima - zaključila je za magazin Tajm Rebeka Futo Kenedi, vanredni profesor klasike na Univerzitetu Denison.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)