Kultura

DA LI STE ZNALI DA JE POSTOJAO PRAVI POPAJ? Evo po kome je napravljen lik čuvenog crtanog junaka, a otkriveno je i kako su izgledali Oliva i Badža! (FOTO)

Frenk Figel je bio mornar koji je poslužio kao inspiracija za lik čuvenog Moranara Popaja, a kako stvari stoje, malo je toga u čuvenom ostvarenju što se ne poklapa s realnim životom.

14.12.2022 10:01

DA LI STE ZNALI DA JE POSTOJAO PRAVI POPAJ? Evo po kome je napravljen lik čuvenog crtanog junaka, a otkriveno je i kako su izgledali Oliva i Badža! (FOTO)
Foto: History war museum, Profimedia

Mnogi su odrastali uz crtaće o mornaru Popaju ne znajući da je taj junak zapravo urađen po stvarnom liku. Stvorio ga je Elzi Krisler Segar, poznati dizajner crtanih filmova koji je radio za Njujork tajms. Urednici tog časopisa jednog dana 1919. godine su zamolili Segara da osmisli novi lik za potrebe crtanog filma koji će se pojaviti među mlađim generacijama, pa njemu nije trebalo mnogo jer je veoma brzo pronašao inspiraciju u lokalnom barmenu.

Reč je bila o Frenku Figelu koji je 1868. sa porodicom emigrirao iz Poljske za Ameriku. Bio je mornar, zbog čega je uvek nosio prugastu majicu, ali većinu života je ipak proveo kao barmen, žaleći što nije putovao. Bio je nizak rastom, ali mišićav i veoma snažan. Njegova snaga dolazila je do izražaja tokom brojnih tuča u kojima je voleo da učestvuje.

Frenk je imao nadimak "Roki", a ne zna se tačno da li je imao urođenu deformaciju oka ili je to posledica čestog primanja udaraca. Zato je jedno imao vidno veće od drugog, pa se često činilo da tim manjim žmirka i namiguje. Zato je i dobio nadimak Popaj (pop-eye). Bio je neobično hrabar za svoju građu, imao je izraženu bradu, debele ruke i pušio je kao odžak. Uvek bi nosio prugastu mornarsku majicu, kapu i nikada nije izlazio iz kuće bez lule za u ustima.

Popaj je možda bio tabadžija, gde je mnoge protivnike pobedio, na iznenađenje svih, ali imao je veliko srce i pomagao mnogima kojima je pomoć bila neophodna. Takođe je voleo decu i često bi im pomagao i štitio ih, a njegovim karakternim osobinama je inspirisan i crtani lik. Umro je 1947. godine.

Ono što je interesantno jeste da je i Popajeva draga, Oliva, bila inspirisana pravom ženom koja se zvala Dora Paskel, dok je Badža bio inspirisan krupnim čovekom koji je stigao u luku u kojoj je živeo Frenk Figel. Figel se često borio sa njim, a u jednom trenutku je na opšte iznenađenje mnogih uspeo da pobedi čuvenog Popaja. 

Spanać je, kako se čini, jedina izmišljotina u celom crtanom filmu. Ostalo je nepoznanica da li je Popaj u stvarnom životu uopšte jeo spanać, a po svemu sudeći je taj podatak izmišljen kako bi deca zavolela tu zdravu namirnicu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)