Srbija

OVOG LETA IH MORATE POSETITI! 5 srpskih lepotica koje će vas očarati i okrepiti! (FOTO)

Ukoliko planirate da provedete svoj letnji odmor u upoznavanju domovine, obavezno krenite put nekog od ovih pet banjskih rajeva.

12.07.2022 10:30

OVOG LETA IH MORATE POSETITI! 5 srpskih lepotica koje će vas očarati i okrepiti! (FOTO)
shutterstock.com

Srbija je prepuna mesta koja očaraju svakoga ko ih poseti. Po lekovitosti, lepoti i značaju naročito se ističu srpska banjska lečilišta, koja su vremenom prerasla u velike turističke centre i simbole zdravstvenog i etno-turizma. Portal Srećna Republika vam otkriva 5 banja koje će oduševiti svakog putnika namernika.

Prolom Banja 

Prolom Banja smeštena je na jugu Srbije, na obroncima planine Radan, gusto obraslim šumom. Nalazi se u okolini Kuršumlije. Zvanično je otvorena tek 1968. godine. Posetioci Prolom Banje mogu izabrati smeštaj u hotelu "Radan" ili u oko 1.700 smeštajnih kapaciteta u domaćoj radinosti.  

Prolom Banja je najpoznatija po mineralnoj, flaširanoj vodi. Međutim, osim toga, u ovom raju nalazi se i lokalitet s visokomineralnim peloidom - blatom, a može se pohvaliti i da je klimatsko mesto.

Šetnje uređenim stazama zdravlja u Prolom Banji su jedan su od najlepših vidova rekreacije, a jedno od znamenitosti u blizini banje je i Đavolja varoš, koja je od Prolom Banje udaljena 11 km. Prolom Banja puža mogućnosti aktivnog kao i pasivnog odmora, pa vas sigurno neće razočarati.

Sokobanja

Sokobanja jedna je od najlepših na teritoriji naše države. Nalazi u kotlini između Timočkog i Moravskog basena i veoma je dobro povezana sa svim većim saobraćajnicama. Poznata je po neverovatno lekovitoj vodi i čistom vazduhu. Nadomak same Sokobanje nalazi i popularan Soko grad, koji je za ljude avanturističkog duha predstavlja pravo uživanje.

Za one koji traže beg od svakodnevnog ovozemaljskog, tu su hram Svetog Ilije u Vrelu, kao i manastir Svetog Arhangela Gavrila Jermenčića. Divni omaleni manastir sagradili su pravoslavni monasi iz Jermenije u 14. veku.

A Vek kasnije nastao je "Amam", tursko kupatilo koje je, takođe, velika atrakcija posetiocima Sokobanje. Etno domaćinstva i etno sela sa domaćom kuhinjom, tradicionalnim receptima, boemskom muzikom i narodnom nošnjom, isto svake godine pozdrave značajan broj što naših, što stranih turista.

Vrnjačka Banja

Vrnjačka Banja se nalazi u oblasti Raška, nedaleko od Kraljeva i Trstenika. Njena istorija je veoma bogata. Iz iskopina na teritoriji banje saznali smo da su Rimljani na tom mestu izuzetno voleli da provode vreme, a kada su Turci zauzeli Srbiju, begovi i spahije dolazili su da se odmore u najpopularnijoj banji, dok su naši ljudi bili primorani da ih služe.

Tako su se stvari odvijale sve dok se nismo oslobodili turske vlasti, a već 1835. je Knez Miloš poslao čoveka da odredi koliko je zdrava voda Vrnjačke Banje. Rezultati istraživanja bili su zadivljujući. Ubrzo je general Jovan Belimarković na tom mestu sagradio letnjikovac koji je postao mesto okupljanja srpske aristokratije sve do kraja Drugog svetskog rata. Danas je ono jedna od najvećih banjskih atrakcija.

Danas u Vrnjačku Banju dolaze posetioci koji se leče od šećerne bolesti, reumatskih oboljenja, ali i od bolesti organa za varenje. Ukoliko ste turista, dolaskom u tu banju, sebi ćete omogućiti da upoznate kulturu, tradiciju i društvo različitih naroda koji su provodili dane na ovom lekovitom mestu.

Inače, na samo 15 km od Vrnjačke Banje nalazi se planina Goč

Niška Banja

U podnožju Suve planine, na visini od 248 metara i na samo devet kilometara od Niša, nalazi se banja cara Konstantina i srpskih kraljeva. Najveće bogatstvo Niške Banje je njenih pet izvora - Glavno vrelo, Suva Banja, Školska česma, Banjica i Pasjača.

Veliko bogatstvo banje leži i u mineralnom blatu, pa je lekari preporučuju za rehabilitaciju nakon operativnih zahvata i posttraumatskih stanja. Niška Banja je idealno mesto i za rekreativce koji se bave tenisom, košarkom, rukometom, fudbalom. Svake godine u Niškoj Banji se održava takmičenje u paraglajdingu.

Pored prirodnih lepota kojima je to lekovito mesto u Srbiji okruženo, turisti mogu da obiđu brojne kulturno-istorijske spomenike, kao što su Medijana, Niška tvrđava, Ćele Kula, Čegar. Ova banja je toliko voljena da postoji i pesma posvećena njoj. Stoga, nije ni čudo da Nišlije pevaju: “Niška banja, topla voda, za Nišlije živa zgoda”.

Atomska Banja

Atomska Banja smeštena je u podnožju dveju planina - Bukovik i Vujan, u jugozapadnom delu regije Šumadije. Ona je poznata i po imenu Gornja Trepča. Kada je reč o lekovitim vodama banje, u njima je po prvi put otkriven element cezijum, koji povoljno utiče na bolesti nervnog sistema, probleme s krvnim pritiskom, kao i na epilepsiju. Osim toga, u banju najčešće dolaze osobe koje pate od reumatskih oboljenja.

Ono što ovu banju izdvaja je bogata priroda i obilje šuma i planina. Osim planina Bukovik i Vujan, najviše pažnje privlači najviša planina Šumadijske regije - Rudnik. Ovčarsko-Kablarska klisura koja je udaljena od banje nešto manje od 30 kilometara.

Atomska Banja svojim posetiocima nudi i zanimljive turističke atrakcije u vidu kulturno-istorijskih spomenika, kao što su Crkva Svete Bogorodice i manastir Vujan i antičko groblje. Boravak u Atomskoj Banji Gornja Trepča ostaće vam u nezaboravnom sećanju jer pred vama je neopisivo carstvo prirode, mir i sklad, i mnoštvo kulturnih spomenika.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)