Verski turizam

MESTA GDE BORAVI BOG: Dolina kraljeva usred Srbije

Verski manastiri, naročito oni srednjovekovni, oslikavaju tradiciju i kulturu srpskog naroda, a samim tim su i veliki magnet za ljubitelje arhitekture i istorije

24.10.2021 10:53

MESTA GDE BORAVI BOG: Dolina kraljeva usred Srbije
Profimedia

Dolina kraljeva postoji i u Srbiji. Za razliku od najpoznatije egipatske doline u kojoj su sahranjeni faraoni, u našoj je stvorena srpska srednjovekovna država, i to rukama srpskih kraljeva. Osim države, oni su gradili i u dolini Ibra i Raške, od Kraljeva pa na jug do Novog Pazara, najvrednije srpske manastire, koje danas posećuje veliki broj turista.

Manastiri oslikavaju tradiciju i kulturu srpskog naroda, pa samim tim predstavljaju ogromni potencijal za verski turizam. Srpska dolina kraljeva je jedinstveno mesto gde su smešteni najpoznatiji manastiri. Srpski telegraf otkriva koji su to najposećeniji pravoslavni hramovi u našoj zemlji.

Manastir Žiča

Podigao ga je kralj Stefan Prvovenčani sa bratom Svetim Savom, između 1.208. i 1.215. godine. Dve godine posle dobija ulogu prvog sedišta Srpske arhiepiskopije. Ime manastira jedinstvene crvene fasade potiče od prvobitnog imena Žitca, od reči žito, jer je kraj u kojem se nalazi manastir osobito žitorodan. Manastir je danas ženski.

Đurđevi stupovi

Manastir Đurđevi stupovi zadužbina je velikog župana Stefana Nemanje, a nalazi se iznad Novog Pazara. Kompleks čine Crkva Sv. Georgija, trpezarija i manastirski konaci. Manastir je sagrađen u 12. veku i često je bio na udaru turske vojske. Ovaj manastir je proglašen delom svetske kulturne baštine 1979. godine. Sistematska obnova celog manastira počela je 2001. godine.

Sopoćani

Manastir je podigao Stefan Uroš Prvi Nemanjić, ali ne zna se pouzdano kada su Sopoćani podignuti, pa se pretpostavlja da je zdanje sagrađeno oko 1260. godine. Naziv manastira vodi poreklo od slovenske reči sopot, što znači izvor. U manastirskom kompleksu nalazi se Crkva Svete Trojice, sagrađena između 1263. i 1268. godine.

Studenica

Manastir Studenica je jedan od najlepših i najvećih srpskih manastira ne samo zbog bogate arhitekture već i zbog prelepih predela na kojima se nalazi. Studenicu je Stefan Nemanja gradio od 1183. do 1196. Staranje o Studenici nastavili su Nemanjini potomci i ostali srpski vladari. Nekada se u samom kompleksu manastira nalazilo 14 crkava, od kojih su danas sačuvane tri velike i tri manje crkve.

Gradac

Manastir je zadužbina Jelene Anžujske i sagrađen je za vreme vladavine njenog sina Stefana Dragutina Nemanjića u stilu raške škole krajem 13. veka. Za vreme turske vladavine manastir je bio bez krova, zatim je postavljen 1910. godine, a potpuna rekonstrukcija manastirske crkve izvršena je u periodu od 1963. do 1975. godine. Monaha gotovo da nije ni bilo sve do 1982. godine, kada je počela izgradnja konaka i manastira.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari. (0)