Niška banja je prelepa

NIŠKA BANJA, TOPLA VODA: Biser južne Srbije nudi zdravlje svim svojim TURISTIMA!

Niška banja je banja u Srbiji koja svima nudi zdravlje i neverovatna iskustva!

11.12.2021 20:55

NIŠKA BANJA, TOPLA VODA: Biser južne Srbije nudi zdravlje svim svojim TURISTIMA!
printscreen/instagram.com

Teritorija današnje Srbije bogata je termomineralnim lekovitim izvorima koji su i u dalekoj prošlosti, bili poznati i korišćeni. Stari Rimljani, a nakon njih i Turci gradili su kupatila, bazene i kaptirali izvore, na kojima su se potom lečili, uglavnom njihovi povređeni legionari.

Jedna od naših najpoznatijih banja, Niška Banja, nalazi se na jugoistoku Srbije udaljena svega devet kilometara od grada Niša, a od nje do Beograda ima ukupno 250 kilometara. Banja se nalazi u blizini ušća reke Nišave u Južnu moravu, a smeštena je na uzvišenoj zaravni oko 250 metara iznad nadmorske visine, te se iz kroz celu banju pruža neverovatan pogled. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lelica (@lelix_mark)

Niška Banja, po prvi put se pominje 362. godine, mada se zna da su već u 2. veku. Rimljani koristili njene izvore, a  iako su to najstariji sačuvani podaci o korišćenju vode sa prostora Niške Banje, postoje indikacije da su na njenoj teritoriji postojala naselja počevši još od praistorije. Park današnje Niške Banje, tokom Starog veka, bio je prekriven vilama, između kojih se nalazilo veliko kupatilo, koje su Rimljani posećivali  radi lečenja termomineralnom vodom. Do sredine 18. veka, Niška Banja se pretvorila u uređeno naselje i u njoj su izgrađena i rekonstruisana kupatila hladne i tople mineralne vode. 

Lečenje u Niškoj Banji

Bogatstvo Niške Banje sastoji se od 5 izvora lekovitih voda („Glavno vrelo“, „Suva Banja“, „Školska česma“, „Banjica“ i „Pasjača“) i prirodnog mineralnog blata koje se zove peloid. Dva od ovih 5 izvora, spadaju u topla radioktivna vrela, a Niška Banja je zbog njih smeštena među najradioktivnija srpska prirodna lečilišta.

Indikacije za lečenje u Niškoj Banji, shodno njenim lekovitim svojstvima su :

  • Bolesti lokomotornog aparata (zapaljenski, vanzglobni, degenerativni i metabolički reumatizam, sistemske bolesti vezivnog tkiva, osteoporoza)
  • Kardiovaskularne bolesti (koronarna bolest, arterijska hipertenzija, srčane mane, bolesti perifernih krvnih sudova)
  • Rehabilitacija bolesnika posle ugrađivanja endoproteze kuka i kolena
  • Posttraumatska stanja
  • Stanja posle oštećenja centralnog i perifernog motornog neurona
  • Zapljenski i funkcionalni sterilitet
  • Bolesti respiratornih organa
  • Stanja posle hirurške revaskularizacije miokarda, kao i stanja nakon operacija na otvorenom srcu

Rekreacija i izleti u Niškoj Banji

Jelašnička i Sićevačka, dve impozantne klisure, nalaze se svega nekoliko kilometara od Banje, i za sve ljubitelje aktivnog odmora i prirode, su mesta koja nikako ne treba da propuste. Cerjanska pećina nalazi se severno od banje, i nedavno je istražena po prvi put, a njen kanal dug je preko 4 km i posetiocima pruža neverovatno iskustvo šetanja kroz pećinu. 

Manastir Sićevo podignut u 14. veku, nalazi se u Sićevačkoj klisuri, a u neposrednoj blizini banje nalaze se još dva manastira, Sveta Petka i Sveti Pantelejmon. Uz ovako bogatu kulturnu istoriju postioci će moći da uživaju u osećaju produhovljenosti koji ovakva mesta čuvaju u sebi.

Ljubitelji istorije mogu posetiti Ćele kulu, u koju je ugrađeno preko 950 glava naših knezova koji su pogubljeni od strane Turaka pred Prvi srpski ustanak, koja se nalazi između Niške banje i grada Niša. Samo mesto okršaja između vojske Stevana Sinđelića i Turaka- brdo Čegar nalazi se na svega 6 km severno od Niške banje. Tu je takođe i antička Medijana, mesto koje je služilo kao letnjikovac rimskom imperatoru Konstantinu i bogatim ljudima koji su naseljavali antički Naisus.

Niška banja izgleda nudi baš sve. I aktivan odmor i puno istorije, a i barem malo zdravog života koji nama koji živimo u gradu definitivno fali. Nije ni čudo da Nišlije pevaju Niška banja, topla voda, za Nišlije živa zgoda. 

Komentari (0)