Terapeuti

DRESIRANI PSI POBOLJŠAVAJU ZDRAVLJE GLUVIH OSOBA: Uvežbani su da upozore na svakodnevne zvuke

Prema najnovijim istraživanjima, psi su znatno povećali samostalnog osoba koje nemaju čulo sluha

03.02.2022 21:30

DRESIRANI PSI POBOLJŠAVAJU ZDRAVLJE GLUVIH OSOBA: Uvežbani su da upozore na svakodnevne zvuke
Pixabay

Istraživanjem, koje je sproveo Univerzitet u Jorku, došlo se do zaključka da su dresirani psi od velike pomoći ne samo slepim, već i osobama koje nemaju ili su izgubile čulo sluha.

Osobe koje su učestvovale u istraživanju su izjavile da im se povećao stepen samostalnosti, a da se smanjila socijalna izolacija i strah. Pored toga, oni su izjavili da su ređe koristili usluge raznih socijalnih i sanitarnih službi.

Zvanični rezultati ukazuju da, osobe koje su imale dresiranog psa, su pokazale dva i po puta bolje psihološko stanje u odnosu na one bez pomoći psa.

Pixabay

Dresirani psi povećavaju samostalnost osoba koje su izgubile čulo sluha

 

Dresirani psi su obučeni da upozore na zvuke koji čine deo svakodnevnog života, kao što su zvono na vratima, zvuk sirene automobila, dozivanje, budilnik, monitor za bebe. Uvežbani su i da upozore vlasnika na zvuke koji su povezani sa sigurnošću, kao što su protivpožarni alarm ili alarm protiv krađe.

Istraživanje je sprovedeno u saradnji s britanskom dobrotvornom organizacijom Hearing Dogs for Deaf People, čija je direktorka izjavila da svakodnevno može da se uveri u pozitivan uticaj pasa na gluvu decu i odrasle, piše zivim.gloria.hr.

Komentari (0)