Kuce

I PSI MOGU DA OBOLE OD RAKA: Ove rase su u posebnom riziku od ove opasne bolesti! (FOTO)

Istraživanja su donela nove rezultate o najopasnijem oboljenju kod kućnih ljubimaca.

02.02.2024 13:35

I PSI MOGU DA OBOLE OD RAKA: Ove rase su u posebnom riziku od ove opasne bolesti! (FOTO)
Tik Tok-Megan Johnson

U jednoj nedavnoj studiji, naučnici su identifikovali koje to rase pasa su podložnije riziku od raka. Rezultati studije objavljeni u Royal Society Open Science otkrivaju da velike rase pasa uglavnom imaju visoku stopu oboljevanja od ove opasne i najčešće smrtonosne bolesti. U posebnom riziku su sledeće rase pasa:

  • ravnodlaki retriveri
  • bernski planinski pas
  • zapadnoškotski terijer poznatiji kao vesti

Prema rečima Leonarda Nuneja, autora studije i evolucionog biologa, istraživači su imali za cilj da istraže početak i progresiju ove bolesti kod određene rase pasa, prenosi yahoo.com.

Akcenat istraživanja je bio na vezi između ove bolesti i različitih rasa pasa. On je istakao da kod ljudi uobičajeni obrazac sugeriše da su veća tela podložnija raku. Prema njegovim rečima ovo se ne odnosi i na pse. S obzirom da se veći psi suočavaju sa kraćim životnim vekom imaju manje šanse odnosno rizik od razvoja kancera u poređenju sa psima srednje veličine. 

Pixabay.com

Kanceru su posebno podložni ravnodlaki retriveri

 

Kada su u pitanju retriveri sa ravnom dlakom Nunej ističe da su skloniji vrsti sarkoma odnosno retkom karcinomu koji pogađa kosti i meka tkiva. Takođe je primetio da kada je reč o terijerima, posebno škotskim terijerima da oni imaju veću sklonost ka raku mokraćne bešike, ističe ovaj istraživač.

Ipak pozitivna strana ovog istraživanja je otkriće da samo nekoliko rasa pasa pokazuju visoku osetljivost na kancer.

Ovi rezultati bacaju svetlo na genetske mutacije koje doprinose razvitku ove bolesti kod pasa. Nunej je naglasio da se ovaj model studije može pokazati korisnim u budućnosti za praćenje da li određene rase pasa pokazuju veće stope nekih specifičnih vrsta ove bolesti. Ove životinje su kako je on primetio izuzetno dobar model za razumevanje genetskih promena koje mogu ovesti do veće podložnosti određenim retkim vrstama raka.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)