Sex

"ŽENE NAKON AFERE NEMAJU GRIŽU SAVESTI": Stručnjaci otkrivaju koje su to godine najkritičnije da partnerka poklekne

Postoje mnoge predrasude o muško-ženskim odnosima, a to je najizraženije kafa se govori o intimnim odnosima.

byAleksandar Novaković

24.06.2024 22:31

"ŽENE NAKON AFERE NEMAJU GRIŽU SAVESTI": Stručnjaci otkrivaju koje su to godine najkritičnije da partnerka poklekne
Shutterstock

Iako se preljuba, po nekom uvreženom pravilu, obično vezuje za muškarce, činjenice kažu da i žene i muškarci varaju skoro podjednako. Naime, veliko holnadsko istraživanje je pokazalo da 15 odsto udatih žena bar jednom prevari supruga, dok to isto radi oko 20 odsto muškaraca.

Kako istraživači navode, žene koje dobro zarađuju i koje imaju mnogo samopouzdanja, mnogo lakše će se odlučiti za flert ili preljubu, nego što je to slučaj sa ženama koje su vaspitane u mnogo tradicionalnijem okruženju i koje rade slabije plaćene poslove.

- I kod žena i kod muškaraca moć deluje kao afrodizijak, a pogrešna je pretpostavka da žene zbog preljube osećaju veću krivicu, naprotiv, one nakon afere imaju manju  grižu savesti - rekao je glavni istraživač profesor Joris Lamers sa Univerziteta Tilburg.

shutterstock.com

Zbog čega žene varaju?

On dodaje da religioznost i moralna uverenja nisu ni izbliza toliko povezani sa spremnošću pojedinca da prevari svog stalnog partnera, kao što su to moć, mogućnost i prilika. 

Stručnjaci su se bavili i godinama u kojima žene najviše varaju, i kao najkritičniji period su označene "rane tridesete" godine.

Objašnjenje glasi: Žene u tim godinama su mnogo više fokusirane na uzbuđenje koje donosi intimni odnos, a mnogo manje na razmišljanje tipa: Da li bi on bio dobar otac mojoj deci?

Dugogodišnja novinarka BBC-a Dajana Epljard, najpoznatija je po svojem istraživanju takozvanih "alfa preljubnica" - žena čije su ispovesti privukle ogromnu pažnju.  Posle skoro dve decenije bavljenja ovom tematikom, Dajana smatra da kada se radi o preljubi, nije važan pol ili obrazovanje, već isključivo karakter i mogućnosti koje se nekome ukazuju.

A kao glavne motive za preljubu Epljard navodi sebičnost i kratkotrajno uživanje.

BONUS VIDEO:    

Komentari (0)