Sex

SVAKA ČETVRTA ŽENA NE DOŽIVI VRHUNAC: Evo gde je problem tokom intimnih odnosa i kako to rešiti

Može da pomogne disanje, meditacija, joga ili istezanje, tvrde stručnjaci.

26.05.2024 22:05

SVAKA ČETVRTA ŽENA NE DOŽIVI VRHUNAC: Evo gde je problem tokom intimnih odnosa i kako to rešiti
Shutterstock

Istraživanja otkrivaju veliki problem u spavaćoj sobi koji pogađa mnoge žene, a razlozi su različiti i složeni. Prema istraživanju koje je sproveo finski sociolog i se*solog Osmo Kontula, samo 25 odsto žena koje imaju redovne se*sualne odnose doživi vrhunac. Ovo istraživanje, sprovedeno 2018. godine na uzorku od 7.000 žena i 1.000 muškaraca, ukazuje na to da je glavni razlog za ovakvo stanje preveliko razmišljanje i preopterećenost tokom intimnih odnosa. 

Glavni uzroci problema

Kontula je otkrio da su žene za vreme se*sualnog odnosa često preplavljene mislima koje im onemogućavaju da se potpuno opuste i uživaju. Ovo mentalno opterećenje može biti uzrokovano različitim faktorima, uključujući nisko samopouzdanje, posledice korišćenja lekova, nekompatibilnost sa partnerom u se*sualnom smislu, kao i nedovoljnu stimulacija klitorisa.

shutterstock.com

Najveći procenta žena ne doživi vrhunac

Preporuke stručnjaka

Se*sualna terapeutkinja Vanesa Marin dala je nekoliko saveta za žene koje se suočavaju sa ovim problemom.

- Fokusirajte se na disanje. Meditacija može pomoći u opuštanju uma, a joga i istezanje mogu takođe biti korisni. Samo pet minuta bez elektronskih uređaja može biti dovoljno da rasteretite misli i povećate šanse za doživljavanje orgazma - istakla je ona za portal Insider.

Ovi saveti naglašavaju važnost mentalne pripreme i opuštanja pre i tokom intimnih odnosa. Uklanjanje bilo kakvog ometanja i posvećivanje pažnje trenutku može značajno poboljšati se*sualno iskustvo.

pexels.com

Joga i meditacija su preporuka stručnjaka

Šira perspektiva

Ovaj problem nije samo individualni, već odražava šire društvene i kulturne faktore koji utiču na se*sualno zdravlje žena. Edukacija o se*sualnosti, otvorena komunikacija sa partnerom i prihvatanje sopstvenog tela su ključni koraci ka postizanju zadovoljavajućeg se*sualnog života.

Ovo istraživanje i preporuke stručnjaka podsećaju nas da se*sualno zadovoljstvo nije samo fizičko iskustvo, već i duboko mentalno i emocionalno stanje koje zahteva pažnju i brigu. Povećavanje svesti o ovim pitanjima i pružanje podrške ženama može dovesti do pozitivnih promena u njihovom se*sualnom i ukupnom životu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)