Sex

ZAŠTO MUŠKARCI ZASPE ODMAH NAKON INTIMNIH ODNOSA? Ovo su odgovori na pitanje koje zanima sve žene!

Dok većina dama želi da im se partner posveti i nakon strastvenih trenutaka, oni utonu u duboki san, evo i zašto.

21.02.2023 20:01

ZAŠTO MUŠKARCI ZASPE ODMAH NAKON INTIMNIH ODNOSA? Ovo su odgovori na pitanje koje zanima sve žene!
shutterstock.com

Bilo da ste imali vrelu avanturu za jednu noć ili je reč o intimnim odnosima sa partnerom, prema nepisanom pravilu scenario je isti - oni utonu u duboki san odmah posle strastvene akcije. Ta situacija zna da bude veoma frustrirajuća.

Neretko žene misle da ih time partner odbija od sebe, pokazuje da nije zainteresovan za njih ili čak da nije zadovoljan ljubavnim veštinama koje su pokazale. Da li je to zaista tako?

shutterstock.com

Iako žene žude za još intime, muškarci lako utonu u san nakon odnosa

Počnimo sa razumevanjem šta se dešava sa telom muškarca nakon seksualnog odnosa. Dejvid Mekenzi, stručnjak specijalizovan za savetovanje parova i seksualnu terapiju, kaže da se hemija ljudskog tela umnogome razlikuje između dva pola, posebno kada je reč o tome kako ono reaguje posle seksa. Naime, muško telo posle seksa luči hormon prolaktin koji ga čini iscrpljenim, što se kod žena ne dešava. Činjenica da neke dame ne dožive nužno orgazam svaki put kada imaju seks, čini ih sposobnijim da razgovaraju i ostanu budne nakon završetka odnosa. Uz to, postoji više razloga zašto vaš muškarac spava nakon seksa.

Više mu nije potrebna fizička veza

Kao što svi znamo, ejakulacija je znak da je dostigao vrhunac zadovoljstva. Kažu da nakon što muškarac dostigne vrhunac, on odmah gubi interesovanje za dalju fizičku vezu i to ga tera da zaspi. To je potpuno drugačije od mnogih žena čiji orgazam zavisi od unutrašnjih zona njenog tela, što je čini spremnom da bude sve više u kontaktu sa svojim muškarcem.

pexels.com

Organizam muškarcima poručuje da je vreme za spavanje

Oslobađanje opuštajućih hormona

Kao što je ranije rečeno, hormon prolaktin čini vašeg muškarca iscrpljenim. Međutim, prolaktin nije jedini razlog zašto on ne može da drži oči otvorene. Tokom seksa povećava se i koncentracija hormona oksitocina, koji može pomoći muškarcu da očisti um od svih neprijatnih misli i podstakne opuštanje i spavanje. Pored toga, ako se upustite u seksualnu aktivnost noću, unutrašnji sat njegovog tela će biti upozoren da je vreme za krevet. Kao rezultat toga, njegov ciklus sna će biti pokrenut melatoninom, hormonom koji reguliše telesni sat. Na taj način će imati osećaj za odličan san kada se prolaktin, oksitocin i melatonin kombinuju.

Moć seksualnog odnosa

Većina muškaraca masturbira čak i kada su u braku ili seksualno aktivni. Možda ćete se zato zapitati zašto muškarci spavaju posle seksa, ali ne i posle masturbacije? Pa, nedavna studija je otkrila da, iz nepoznatih razloga, orgazmi u seksualnim odnosima oslobađaju četiri puta više prolaktina od orgazma za masturbaciju. To može biti zbog fizičke povezanosti i nivoa zadovoljstva koji muškarci osećaju dok imaju seks u poređenju sa onim kada se samo dodiruju.

shutterstock.com

Pokušajte da se ne opterećujete činjenicom što vaš partner stalno zaspi posle odnosa 

Ako je pospan znači da vas voli

Što se tiče evolucije, glavni cilj čoveka jeste da ima što više dece, a spavanje mu baš i ne pomaže u tom poduhvatu. Možda je onda spavanje odlična odbrana da vaš partner ne može odmah da pobegne sa drugom ženom. Ne kažemo da on želi ili razmišlja o tome, ali je sve instinktivno. Da sumiramo ovu tačku, pospanost nakon seksa je zapravo povezana sa jačom potrebom za naklonošću i vezom između partnera. Što je dublji nagon za povezivanjem, to je verovatnije da će vaš partner klonuti nakon seksa.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)