Roditeljstvo

OVU VAŽNU STVAR SVI RODITELJI SU ZABORAVILI: Pred spavanje OBAVEZNO to uradite deci!

Roditelji su ranije deci pevali uspavanke, a danas to više ne rade. Istraživanja su pokazala da je ova navika jako bitna za razvoj dece.

29.10.2021 21:31

OVU VAŽNU STVAR SVI RODITELJI SU ZABORAVILI: Pred spavanje OBAVEZNO to uradite deci!
Pixabay.com

Mnoge od nas roditelji su uspavljivali pevanjem pesmica. "Tiho noći" jedna je od prvih pesama koje pamtimo iz ranog detinjstva, a ljubav koju smo osećali dok su nam je roditelji pevali, iako je zaista nismo bili svesni, pomogla nam je da izrastemo u zrele ličnosti.

Ipak, čini se da je pevanje uspavanki zamrlo, te da se sve više roditelja odlučuje da svoju decu uspavljuje crtanim filmovima ili jednostavnim slanjem na spavanje, bez da detetu posveti bilo kakvu pažnju. Istraživanje koje se pojavilo u časopisu Psychology of Music pokazalo je da jako mali broj roditelja dece do pet godina, odnosno samo trećina, svojoj deci peva uspavanke. Isto istraživanje je pokazalo da su to uglavnom roditelji starije generacije koji imaju preko 45 godina. 

 

 

Ipak, kroz različita istraživanja dokazano je da uspavanke pozitivno utiču na razvoj dece. Naime, pre svega, novorođenče nije sposobno da prepozna lice svoje majke, ali njen glas uvek prepoznaje, te kada je čuje kako peva, one se oseća mirnije i voljenije. Uspavanke smiruju ritam kucanja srca i tako pomažu bebi da zaspi. 

 

 

- Muzika je važna za detetov mentalni i emocionalni razvoj. Roditelji kroz muziku takođe učvršćuju vezu sa detetom- upozorila je Laura Džejn-Foli u ime organizacije Lullaby Trust. 

Dok postoji mnogo pozitivnik posledica uspavanki, negativne nisu nađene, te se čini da ne bi bilo loše da se mladi roditelji okrenu starim tradicijama i na jutjubu nauče po koju uspavanku. To će učvrstiti njihov odnos sa detetom i pomoći bebi u emotivnom i socijalnom razvoju.

Komentari (0)