Roditeljstvo

MOJ SIN NIJE ŽELEO DA PONOVO KRENE U VRTIĆ, SUZE SU TEKLE U POTOCIMA: Iskoristila sam jedan trik koji provereno "radi"!

Pokušajte i vi, ljubav je uvek odgovor!

12.09.2024 15:00

MOJ SIN NIJE ŽELEO DA PONOVO KRENE U VRTIĆ, SUZE SU TEKLE U POTOCIMA: Iskoristila sam jedan trik koji provereno "radi"!
Shutterstock

Septembar je mesec koji sa sobom donosi nove početke, ali i nove izazove za mnoge porodice. Mnogi roditelji ovih dana se suočavaju sa jednim od najtežih trenutaka - ponovni ili prvi odlazak deteta u vrtić. Dok se neka deca raduju povratku među vršnjake i aktivnostima, druga osećaju strah i nesigurnost. Posebno je teško za one koji prvi put stupaju u svet predškolskog obrazovanja.

Aleksandra je mlada mama dvoje dece, a našla se upravo u takvoj situaciji. Njena četvorogodišnja Anja jedva čeka povratak u predškolsku grupu, ali mlađi sin Ogi, iako nije novajlija u vrtiću, odjednom je počeo da pokazuje otpor.

- Danas smo išli da kupimo patofne. Anja je svoje prerasla za dva broja, pa smo to brzo rešili. Ali, kada smo krenuli po lekarsku potvrdu za vrtić, Ogi je odjednom shvatio da ne želi da ide, jecajući u suzama - kaže Aleksandra.

Shutterstock

Sin nije bio oduševljen što kreće u vrtić

Kako bi pomogla sinu da lakše prihvati povratak u vrtić, ova mama se setila jednog trika o kojem je nedavno čula. Odlučila je da ga primeni u nadi da će Ogiju olakšati prvi dan u vrtiću nakon letnje pauze.

- Postavila sam mu jednostavno pitanje: "Šta ti se u vrtiću sviđa, a šta ti se ne sviđa?" On je odgovorio kroz suze: "Ne sviđa mi se što će mi se smejati jer sam ranije plakao." Tada sam mu rekla nešto što mu je ulepšalo dan. "Imam jednu tajnu za tebe. Pre nego što sutra kreneš u vrtić, napuniću ti džepove poljupcima. Kada god ti zatreba moj poljubac, samo izvadi jedan iz džepa i zalepi na obraz." Ogi se osmehnuo i odmah proverio da li njegov šorts ima džepove - priča Aleksandra.

Ova jednostavna, ali magična ideja pokazala se kao pravi pogodak. Ogi je te večeri zaspao mirnije, kao nikad do tad.

 - Pitam se da li će stvarno vaditi poljupce iz džepova kada mu zatreba moj zagrljaj - kaže Aleksandra s nadom.

Kreativan trik ove mame može biti inspiracija i za druge roditelje koji se bore sa izazovom adaptacije deteta na vrtić. Ponekad je potrebno malo mašte i ljubavi da bi se prevazišli strahovi i nesigurnosti koje deca osećaju, a o tome piše i Zelena učionica.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)