Roditeljstvo

KAD SAM NAPOKON ZATRUDNELA VANTELESNOM OPLODNJOM, MUŽ JE TRAŽIO DA ABORTIRAM: Srceparajuća ispovest žene koja se godinama borila za potomstvo

Dala je oko 4.500 evra tokom procesa, a na kraju donela drastičnu odluku.

06.05.2024 19:40

KAD SAM NAPOKON ZATRUDNELA VANTELESNOM OPLODNJOM, MUŽ JE TRAŽIO DA ABORTIRAM: Srceparajuća ispovest žene koja se godinama borila za potomstvo
shutterstock.com

Jedna 47-godišnja žena nedavno je podelila svoju srceparajuću borbu sa neplodnošću i razloge zbog kojih je odlučila da prekine trudnoću dobijenu putem vantelesne oplodnje.

Naime, ona je upoznala svog supruga dok su oboje studirali, i pre nešto više od decenije su počeli da pokušavaju da dobiju dete, nakon što su veći deo svog vremena posvetili svojim uspešnim karijerama. Medicinski, ovakva trudnoća se naziva gerijatrijska trudnoća, a žene starije od 35 godina imaju veću verovatnoću da će imati komplikacije poput gestacijskog dijabetesa, visokog krvnog pritiska, pobačaja i mrtvorođenih beba, piše MailOnline.

Borba sa neplodnošću

Nedostatak uspeha u ostvarivanju trudnoće nije obeshrabrio ovaj par, koji je, prema navodima, naredne tri godine planirao svoje društvene i poslovne živote u skladu sa plodnim danima žene svakog meseca, ali bezuspešno. Lekari su im navodno saopštili da imaju manje od pet odsto šanse da ostanu trudni, čak i ako bi pokušali vantelesnu oplodnju koristeći ženine jajne ćelije.

- Čak i ako bismo pokušali vantelesnu oplodnju koristeći moje jajne ćelije, ta šansa je povećana na samo 9 odsto - izjavila je žena u anonimnoj ispovesti.

shutterstock.com

Kada je napokon zatrudnela, suprug joj je tražio da abortira

Poteškoće u vantelesnoj oplodnji

Međutim, par nije mogao da ostvari pristup vantelesnoj oplodnji preko Nacionalne zdravstvene službe (NHS) i rečeno im je da bi korišćenje doniranih jajnih ćelija značajno povećalo njihove šanse da dobiju dete. Žena tvrdi da je pronašla kliniku u Ukrajini koja nema liste čekanja za donirane jajne ćelije i koja može da obezbedi anonimnost donora. Troškovi, uključujući njene letove, smeštaj i medicinsko lečenje, iznosili su 4000 funti (oko 4.5000 evra) što je velika ušteda u poređenju sa ustanovama u Velikoj Britaniji.

Bolna odluka

Kada je žena saznala da je test trudnoće pozitivan, bila je presrećna, ali je njen suprug reagovao čudno.

- Dve nedelje kasnije uradila sam test i, za divno, bio je pozitivan. Bila sam presrećna. Ali kada sam rekla svom mužu da je delovao čudno i distancirano kada smo saznali lepe vesti. Pripisala sam tome da radi mnogo, te da je iscrpljen i nastavila da da uživam u trenutku, planirajući kome da prvo kažem - kaže ova žena.

Nakon osme nedelje trudnoće, suprug joj je navodno saopštio da nije siguran da može "da se povećže" sa detetom koje nije biološki njihovo, te da mu anonimnost donora jajne ćelije izaziva nelagodu. Suprug je zatim dao ženi ultimatum: zadrži bebu i rastajemo se.

- Iako sam želela da budem mama, više od toga nisam želela da živim do kraja života bez njega. Savršeno sam znala da ćemo biti gotovi ako nastavim. Izgledi da sama odgajam dete izgledali su sumorno - poručila je u potresnoj ispovesti ova trudnica.

Žena je, kako navodi, nedelju dana kasnije prekinula trudnoću bez prisustva supruga, pre nego što je uzela nedelju dana odmora da poseti svoju majku u Španiji. Kada se vratila kući, par je zatražio da se preostali embrioni unište.

- Možda sam ga prikazala kao demona, ali on je u mnogim stvarima dobar i velikodušan suprug. Jednostavno nije mogao pomiriti sebe sa idejom da postane otac na ovaj način - opravdala je svog partnera.

Do danas, žena nije uspela da zatrudni prirodnim putem i kaže da se "tuga i kajanje" povremeno vraćaju. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)