Roditeljstvo

ZAŠTO NEKA DECA RANIJE PROGOVORE: Istraživanje koje baca novo svetlo na način razvoja jezičke komunikacije mališana! (FOTO)

Istraživanje je sprovedeno na više od 1000 mališana uzrasti od 2 do 48 meseci iz 12 zemalja.

02.03.2024 11:00

ZAŠTO NEKA DECA RANIJE PROGOVORE:  Istraživanje koje baca novo svetlo na način razvoja jezičke komunikacije mališana! (FOTO)
Shutterstock

Progovaranje deteta je vrlo složen proces na koji treba obratiti punu pažnju. Prva reč koju beba upotrebljava sa smislom, obično se javlja oko prvog rođendana. Kako ističu logopedi, beba prolazi kroz različite govorne faze od gukanja, udvajanja slogova što može da podseća na neke reči (ba-ba, ma-ma, ta-ta...). Međutim, stručnjaci ističu da je dete progovorilo onda kada zna da izgovori smislenu i funkcionalnu reč. Vreme kad će mališan progovoriti je individualno, ali je primećeno da neka deca brže progovore u odnosu na drugu.

Ovo je zainteresovalo profesorku psihologije Elika Bergelson koja je pručavala kako deca uče jezik. Ona i njen brat rođeni su osamdesetih godina prošlog veka nakon što se njena porodica emigrirala SSSR u Izrael, a potom u Ohajo. Njen najnoviji rad ima globalni pristup razvoju i testiranju teorija a rezultati pobijaju uobičajene kritike da deca roditelja sa niskim primanjima kasnije progovaraju, prenosi news.harvard.edu.

Bergelson je još na svojim postdiplomskim studijama otkrila da razumevanje dece počinje u mnogo mlađoj dobi nego što se to mislilo. Naime, bebe već oko 6 ili 7 meseci počinju da razumeju uobičajene imenice.

shutterstock.com

Istraživačica je proučavala zbog čega neka deca brže progovore od drugih

 

Ona i njene kolege su istraživale kako deca već oko godinu dana koja praktično jedva shvataju mehanizam jezika odjednom postaju pravi mali brbljivci. 

Bergelsonova je u laboratoriji na Harvardu započela projekat osmišljen da testira ono što se naziva "modelima boljeg učenja" usvajanja jezika. Koje su zapravo veštine koje podržavaju učenje reči?

Bergelson i njene kolege planiraju da testiraju indikatore razumevanja koji se pojavljuju pre nego što sam govori, kao što su pokazivanje predmeta i slično. Ona je sa svojim kolegom Alejandrinom Kristijom sprovela istraživanje na više od 1000 mališana uzrasti od 2 do 48 meseci iz 12 zemalja u kojima se koristi 43 jezika. 

shutterstock.com

Pokazivanje na objekat po stručnjacima detetu može da pomogne da brže usvoji govor

 

Njeno istraživanje pronalazi tri glavna razloga razvoja jezika na globalnom nivou su: starost, klinički faktori kao što su nedonoščad ili disleksija i koliko govora deca primaju iz okoline.

- Tražili smo na mnogo, mnogo, mnogo različitih načina. Ni u kom obliku nikada nismo našli dokaz da su mame sa više obrazovanja imale decu koja su ranije progovorila u desetina hiljada snimaka iz svakodnevnog života - istakla je Bergelson.

Prema njenim rečima dete ima tri prekretnice kada je u pitanju progovaranje:

  • Od 6 do 9 meseca
  • Od 12 do 14
  • 18 meseci 

Ona je navela kako mnoge teorije o ranom učenju jezika koje se oslanjaju na socijalni položaj roditelja zapravo nemaju dokaze u praksi.

- Ni u kom obliku nikada nismo pronašli dokaz da su mame sa više obrazovanja imale decu koja su ranije i pravilnije govorila u odnosu na one siromašne. Ali je primećeno da ukoliko su roditelji brbljivi i njihovo dete će verovatno više pričati - rekla je Bergelson.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)