Roditeljstvo

DA LI BISTE IMALI BEBU U PEDESETIM? Žestoka rasprava na mrežama, osude se samo nižu! (FOTO)

U sličnoj situaciji se našla i glumica Ljiljana Jakšić koja je u 52. godini rodila ćerku Dariju.

20.01.2024 14:00

DA LI BISTE IMALI BEBU U PEDESETIM? Žestoka rasprava na mrežama, osude se samo nižu! (FOTO)
Shutterstock

Usled raznih životnih okolnosti sve više žena odlučuje se da dete rodi u četrdesetim, pa i pedesetim godinama života. Mnoge do tada nisu uspele da pronađu adekvatnog partnera za zasnivanje porodice, neke su imale probleme sa začećem, a ima i onih koje su tek tada osetile majčinski instikt i poželele potomstvo.

Šta god da je u pitanju i koliko god to bili lični razlozi, majke koje rađaju decu u zrelim godinama i šestoj deceniji često se nađu na meti osuda okoline.

Shutterstock

Zbog brojnih razloga žene sve više odlažu majčinstvo

Nekad i sad

Pre samo 100 godina je bilo nezamislivo da žena u ranim dvadesetim već nema nekoliko mališana. Devojke, ili bolje rečeno devojčice, udavale su se sa 14 ili 15 godina i odmah počinjale da rađaju. Istini za volju, i tada se dešavalo da žena u kasnim četrdesetim rodi dete, iako je u tom trenutku verovatno već imala i unučiće, ali to su bili retki slučajevi. 

Danas je medicina toliko uznapredovala da nije neobično da se žene u kasnim četrdesetim ili ranim pedesetim godinama prvi put ostvare u ulozi majke. Na jednoj britanskoj platformi za roditelje postavljen je post: "Da li biste rodile bebu u pedesetim?" koji je izazvao žestoku raspravu, i to (ne)očekivano među ženama. Dok su neke izrazile spremnost da razmotre ovu opciju, druge su smatrale da nije fer prema detetu. 

Žene koje su pozitivno odgovarale na ovo pitanje su stigmatizovane, nazivane su "babama koje treba da gaje unuke, a ne decu" i prećeno im je da "neće živeti dovoljno dugo da vide svoju decu kao odrasle ljude".

- To je tako sebično! Rodiš dete sa 50 godina i ne znaš da li ćeš živeti dovoljno dugo dok ono ne odraste.

- Ne razumem, šta ste čekale do sada?

- Ako već nisi dete rodila kad je trebalo, čemu beba sa 50 godina? Jadno to dete koje će majku pamtiti samo kao staricu.

- Da je lako odgajati dete, onda bi babe rađale, a ne mlade devojke.

- Rodiš dete sa 50, pa imaš tinejdžera kad si u sedamdesetim godinama. Užas!

- Zašto stati sa 50? Zašto ne roditi dete sa 60 ili 70 godina? Ovo je strašno, jadna ta deca - bili su neki od komentara.

Međutim, bilo je i onih koji su smatrali da nema prepreka da se dete rodi u pedesetim ukoliko je žena zdrava. 

- Ne vidim razlog za toliko ogorčenje i povik na žene koje se kasnije odlučuju na potomstvo. Ne živimo više u 19. veku, pa da dete moraš da rodiš kad imaš 16 godina.

- Ako je majka zdrava, finansijski stabilna i ima partnera i porodicu koja će je podržati, ne vidim razlog zašto se ne bi ostvarila kao majka koliko god godina da ima.

- Toliko povika na žene koje kasno rađaju decu, a niko ne kaže ni reč protiv muškaraca koji sa 70 godina prave decu mlađim partnerkama. To nije fer - bili su neki od komentara ispod ovog očigledno veoma škakljivog posta.

Foto: TANJUG/ Zoran Žestić

I glumica Ljiljana Jakšić se sretala sa osudama zato što je rodila ćerku u pedesetim godinama

Iskustvo Ljiljane Jakšić

Srpska glumica Ljiljana Jakšić u 52. godini je rodila zdravu i lepu devojčicu kojoj je dala ime Darija. Podiže je sama i uživa u roditeljstvu. Kao je više puta istakla za medije, sretala se sa vrlo negativnim komentarima ljudi koji su je osuđivali, ali se ona na to nije obazirala.

- Bilo mi je smešno. Čudila sam se i samoj sebi govorila: "Bože, oni ne znaju šta govore“. A oni ne shvataju da ne znaju šta čine, jer komentarisati bilo čije postupke i bilo čiji život je neozbiljno i ružno - rekla je Ljiljana svojevremeno.

Rasprava o majčinstvu u kasnijim godinama jasno pokazuje da ova tema izaziva snažne emocije i različite stavove među ženama. Dok jedne smatraju da je važno uzeti u obzir želje i okolnosti žene, druge ističu zabrinutost za dobrobit deteta i izazove koje bi takva odluka mogla doneti. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)