Roditeljstvo

POVRATAK U ŠKOLU JE BLIZU: Evo kako da vratite deci naviku za učenjem i sprečite potpuno opuštanje!

Tokom raspusta je moguće da školarci prestanu da uče nove stvari ali i zaborave ono što su do sada znali, pa stručnjaci daju smernice kako se izboriti sa tim.

20.08.2023 20:02

POVRATAK U ŠKOLU JE BLIZU: Evo kako da vratite deci naviku za učenjem i sprečite potpuno opuštanje!
Shutterstock

Ako ste i vi roditelj mališana koji tokom letnjeg raspusta ne želi da čuje za knjigu ili bilo kakvu intelektualnu aktivnost i motivaciju, onda ste verovatno upoznati sa poznatom filozofijom "letnjeg tobogana" od koje strahuju mnogi roditelji. Reč je o tome da deca tokom letnjeg odmora potpuno zaborave na svoje nekadašnje obaveze, učenje i sve što ima veze sa tim, a još gorem slučaju nisu željni ni novih saznanja.

Roditelji znaju da to može biti frustrirajuće i da je dovođenje deteta ponovo na stari "kolosek" prilično zahtevna i iscrpljujuća disciplina. Prema statistici Nacionlne asocijacije za letnje učenje u SAD, učenici mogu da izgube znanje za sposobnost čitanja tokom samo dva meseca i oko tri kada su matematičke veštine u pitanju, navodi Nationalnews.com.

Deci je prema rečima stučnjaka odmor neophodan jednako kao i odraslima ali to ne znači da moraju da devalviraju u akademskom smislu. Prema rečima Razana Abudulaha Nabulsija, direktora Centra za razvoj veština "Dots and Links" u Abu Dabiju, roditelji moraju znati kako da mudro koriste vreme. Da ne bi došlo do drastičnog pada, u tom intelektualnom smislu, kod dece on navodi nekoliko načina da se izgrade veštine kojima će deca ostati stimulisana za učenje.

Shutterstock

Veoma je važno kako će vašem detetu biti upotpunjeno vreme naročito neposredno pre vraćanja u školske klupe

Čitajte svaki dan

Iako sa pojavom telefona i tehnologije kako odrasli, tako i deca zaboravljaju da je knjiga najveći izvor bogatstva rečnika, deci treba podsticati radoznalost da čitaju nebitno da li su to knjige, blogovi ili časopisi. Važno je angažovati njihov mozak kako bi čitanje postalo njihova navika. Nabulsi navodi da je čitanje stvar koju bi rado uvek savetovao roditeljima da rade sa decom jer to podstiče njihovu maštu i povećava vokabular i razvoj jezika. Dovoljno je da u poslednjoj nedelji pre početka škole čitate sa decom do deset minuta jer to dovoljno utiče na njegovo učenje.

Ispunite vreme kvalitetno

Kvalitetno ispunjeno vreme raznim aktivnostima može pozitivno uticati na razvoj mozga jer za mnoge aktivnosti deca, zbog škole, nemaju vremena. Kuvanje, bavljenje nekim sportom ili igranje društvenih igara je odličan način da vaš mališan provede kvalitetno vreme, pre početka školske godine. Kratko putovanje ili jednostavno provođenje vremena zajedno može takođe pozitivno uticati na vaš odnos sa dtetom.

shutterstock.com

Podsticanje kreativnosti na svim poljima kod deteta može imati pozitivan uticaj

Fizička aktivnost

Da bi deca razvila kognitivne funkcije i motoričke veštine moraju imati mnogo fizičkih aktivnosti koja imaju pozitivan uticaj na to. Dok deca trče i igraju se, razvijaju ravnotežu, koordinaciju i velike mišiće. Dok sa druge strane igra koja zahteva fokus na detalje, poput upotrebe makaza, igranja sa testom utiče na razvitak manjih mišića koji su u školi potrebni kako bi mališani dobro pisali i držali olovke.

Razgovor sa detetom

Tokom vraćanja u školu prirodno je kod dece da se pojavi nervoza naročito ako prelaze u novu školu. Ragovarajte sa detetom o tome kako se oseća u vezi sa školom, prijateljima, nastavnicima i novim iskustvima. Neka se slobodno izraze i kažu vam sve kako biste smanjili njihovu zabrinutost. Što više znanja dete ima kada se vraća u učionicu to će mu biti bolje tokom nove školske godine.

Vratite se rutini

Nekoliko dana pre početka škole, najbolje je vratiti decu u rutinu spavanja, posebno ako su mlađa. Nabulsi ističe da dete ponovo treba da ide na vreme u krevet da bi se njegovo telo i mozak vratili na zdrave obrasce spavanja. Ovo se dešava postepeno, zbog toga je važno da to uradite nekoliko dana pre polaska u školu, a ne veče pre toga.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)