Roditeljstvo

MOJ UNUK JE TRAŽIO SNAJI DA GA SPASI OD MENE: Baka je na ivici suza ispričala kroz šta prolazi, a onda su se u priču uključili i stručnjaci (FOTO)

Rekao je svojoj majci da ne želi da ga čuvam, a uvek deluje tako srećno kad je sa mnom.

02.07.2023 11:50

MOJ UNUK JE TRAŽIO SNAJI DA GA SPASI OD MENE: Baka je na ivici suza ispričala kroz šta prolazi, a onda su se u priču uključili i stručnjaci (FOTO)
shutterstock.com

Dok roditelji bdiju do kasno i ustaju rano, balansirajući između poslovnih obaveza i roditeljstva, bake i deke imaju više vremena i strpljenja. Oni se unučićima posvećuju sa puno ljubavi i pažnje. Imaju vremena da se fokusiraju samo na igru, čitaju priče ili prosto šetaju i pričaju sa mališanima.

Vreme koje babe i dede provode sa unučićima namenjeno je samo njima. Takođe, nepisano je pravilo da se sa dečica neretko kod njih imaju dopuštenje da prekrše i neka pravila. Međutim, ispovest jedne bake će vas rastužiti. Njena ćerka je razvedena i dete je kod nje svaki drugi vikend. Nedavno je otkrila poruke koje šalje majci i kaže da ne želi da bude sa njom i zbog toga je rešila da se obrati stručnjaku za porodične odnose.

shutterstock.com

Baka provodi mnogo vremena sa unukom čiji su roditelji razvedeni

- Imam 65 godina, penzionisana sam udovica, a moj unuk ima osam godina. Moja snaja ima mentalne probleme i ona i moj sin su se razveli pre pet godina. Od tada, moj sin ima starateljstvo nad svojim dečakom. Njegova mama ga viđa svaki drugi vikend i ja pomažem oko čuvanja koliko god mogu. Tri puta nedeljno ga pokupim iz škole i ostaje kod mene dok mi se sin ne vrati sa posla. Uvek se lepo provodimo, igramo se u dvorištu, jedemo zajedno i razgovaramo. On me dočekuje sa ogromnim zagrljajem i kaže da jedva čeka da me ponovo vidi. Ali sada sam saznala da je slao poruke svojoj mami govoreći joj da ga spasi i da ne želi da bude sa mnom. Pažljivo sam ga upitala o tome i negirao je slanje tih poruka. Kako da se nosim sa ovim? - pita zbunjena baka. 

shutterstock.com,

Njen unuk je rekao majci da ne želi da provodi vreme sa njom iako mu pruža svu ljubav ovog sveta

Ovo je obrazloženje stručnjaka. 

- Vaš unuk verovatno se oseća zarobljeno između dve vatre. On voli i svoju mamu i tatu, kao i vas, i želi da ugodi svima. Moguće je da ga majka manipuliše jer želi starateljstvo. Uverite ga da ga volite i da razumete da i on voli svoju mamu - kaže stručnjak.

shutterstock.com

Unuk se tako ponaša zato što je između dve vatre, ali treba da mu kaže da razume da on voli svoju mamu

- Dodatna podrška je neobično važna posebno u teškim periodima kroz koje porodica može prolaziti.Bilo da je reč samo o zahtevnom životnom razdoblju deteta, finansijskim ili emotivnim problemima u porodici, bake i dede mogu biti svojevrsna tampon zona koja dete štiti od većih emotivnih stresova. Oni su dodatno uho za slušanje, poveravanje, dodatno rame za plakanje. Pojedina deca se lakše poveravaju babi ili dedi nego roditeljima. Ovde je manja bojazan od osude, više vere u nežnu ljubav i razumevanje i praštanje grešaka - dodaje stručnjak. 

 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)