Roditeljstvo

KOLIKO TREBA SAČEKATI DO INTIMNOG ODNOSA NAKON POROĐAJA? Nećete verovati koliko brzo možete ponovo da zatrudnite!

Dr Šazija Malik razbila je sve mitove o tome kako treba da izgleda život žene nakon što na svet donese bebu.

27.06.2023 20:30

KOLIKO TREBA SAČEKATI DO INTIMNOG ODNOSA NAKON POROĐAJA? Nećete verovati koliko brzo možete ponovo da zatrudnite!
Shutterstock

Dok je nekim ženama lako da se vrate starim rutinama nakon porođaja, drugima je to prilično izazovno, posebno kada su u pitanju aktivnost kao što su intimni odnosi. Jedan lekar je otkrio koliko tačno treba da sačekate do se*sualnog odnosa, posebno ako izbegavate ponovnu trudnoću

Dr Šazija Malik, ginekolog u bolnici Portland u Londonu, kaže za FEMAIL da žene treba da sačekaju dok ne prestanu sva krvarenja nakon porođaja, što bi obično moglo da traje oko tri do četiri nedelje.

- Se*sualni odnos nakon porođaja zavisi od različitih faktora kao što su vrsta porođaja, komplikacije i oporavak. Iako ne postoje utvrđena pravila, trebalo bi da sačekate da bilo kakvo postporođajno krvarenje prestane, što obično traje oko tri do četiri nedelje. Međutim, važno je napomenuti da je oporavak svakog pojedinca drugačiji - kaže doktorka Šazija Malik.

shutterstock.com

Dr Šazija Malik kaže da žena može da zatrudni već treće nedelje posle porođaja

Za majke koje još nisu spremne da ponovo zatrudne, ginekolog kaže da je važno uzeti u obzir kontracepciju ako imaju se*s nakon porođaja. Ona upozorava žene da ne veruju u mitove koji kažu da ih dojenje i kašnjenje menstruacije mogu zaštititi od trudnoće.

- Važno je razmotriti kontracepciju ako želite da izbegnete trudnoću jer možete zatrudneti za samo tri nedelje nakon porođaja. A većina parova neće biti spremna za još jednu bebu u kratkom vremenskom priodu. Savet stručnjaka je da koristite kontracepciju i uživate u intimnim trenucima bez brige - dodaje doktorka Malik. 

Shutterstock

Sačekajte najmanje godinu dana nakon što se odlučite da ponovo zatrudnite

Ona preporučuje da parovi sačekaju najmanje 12 meseci pre nego što dobiju drugu bebu, posebno ako je majka imala porođaj carskim rezom. Međutim, postoje i drugi faktori koje treba razmotriti pre ponovnog upuštanja u se*s, kao što su povrede tela (šavovi) i infekcije

Stručnjak kaže da se*s u roku od dve nedelje posle porođaja može povećati šanse da majka dobije infekciju ili krvarenje, pa je preporučljivo sačekati. 

- Ukoliko imate šavove nakon porođaja biće potrebno najmanje četiri do šest nedelja da se pravilno zalečite, zato je najbolje da sačekate da ne biste dobili bolove i infekciju - kaže doktor. 

Pored fizioloških promena koje se dešavaju nakon rođenja deteta, doktorka podseća žene da se*s treba da pričinjava zadovoljstvo i da može proći neko vreme dok ne budu raspoložene.

- Hormonalne promene koje se dešavaju nakon porođaja su ogromne. To može dovesti do suvoće vagine, a samim tim je se*sualni odnos bolan.Takođe i dojenje doprinosi smanjenju estrogena, tako da se preporučuju lubrikanti - kaže doktorka. 

Shutterstock

U postporođajnoj fazi muškarac treba da bude podrška ženi i da ništa ne forsira dok ona ne bude spremna

U periodu čekanja na se*sualni odnos žene moraju da se posvete oporavku, a muškarci treba da ih podrže u tome i da ne forsiraju ništa što može ugroziti ženino zdravlje, kao ni emocije u tom periodu. 

- Muškarci bi trebalo da budu podrška ženi i da joj pomognu da se oporavi i fizički i psihički. Svaka žena je drugačija i zato je veoma važno da se konsultuje sa zdravstvenim radnikom i dobije personalizovan savet - dodaje doktorka. 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)