Roditeljstvo

5 ZNAKOVA DA STE ODGAJILI EKSTREMNO RAZMAŽENO DETE: Ako ovo primetite, pogrešili ste, a evo kako da stvar ispravite!

Dečiji psiholog Mišel Borba iznela je svoje mišljenje kada je vreme za uzbunu kod roditelja.

25.02.2023 19:01

5 ZNAKOVA DA STE ODGAJILI EKSTREMNO RAZMAŽENO DETE: Ako ovo primetite, pogrešili ste, a evo kako da stvar ispravite!
shutterstock.com

Većina današnjih roditelja mišljenja je da je ugađanje detetu u svemu put ka uspostavljanju dobre veze sa njima, pa i pokazatelj ljubavi i požrtvovanosti koju roditelj gaji prema detetu. Ipak, stručnjaci za roditeljstvo i dečji psiholozi smatraju da je na duže staze taj oblik odgajanja deteta veoma nezahvalan jer se ona na taj način štite od izazovnih situacija i smanjuju im mogućnost da sami izgrade stabilnu budućnost. Mišel Borba, dečji psiholog i saradnik za CNBC njuz ističe da je često imala priliku da vidi da takva deca odrastaju u sebične, nesrećne i nezadovoljne osobe. 

Ipak, ona kaže da se tome može stati na put ako se reaguje na vreme kako se stvari ne bi pogoršale.

1. najuobičajeniji znak dečje razmaženosti jeste neprihvatanje odgovora "ne", već naprotiv, potreba deteta da ono to kaže.

2. razmažena deca su sklona da ne cene ono što se za njih čini ili što im se daje jer to podrazumevaju.

3. radije umesto reči zahvalnosti govore "daj mi".

Foto: Shutterstock

Decu treba učiti zahvalnosti jer tako postaju empatična, a ne sebična

4. deca koja su potencijalno razmažena, prema rečima psihologa, ne znaju da razumeju vaše prioritete i ne žele da čekaju na red, već sve što hoće zahtevaju sad i odmah.

5. ono će od vas uvek očekivati veće i posebnije usluge, a gotovo nikada neće biti zadovoljno onim što ima, posebno kada su u pitanju igračke, pa će uvek želeti da imaju one novije i posebnije.

Kako tome stati na put?

Budući da su se takvi statovi naučili, stručnjaci smatraju da se dete od njih može i odučiti. Strpljenjem i posvešćenošću roditelji mogu da poprave stvar, ali je važno znati da deca neće s oduševlenjem dočekati novi stil roditeljstva. Vremenom će ga, međutim, prihvatiti, ali samo ukoliko roditelji ne popuštaju.

Odlučno recite "ne"

Većina roditelja smatra kako izgovranje ove rečce smanjuje samopoštovanje kod dece, dok su istraživanja pokazala suprotno. Deca koja su odgajana bez popuštanja imala su veće samopoštovanje, kao i empatiju. Uz dobro naveden razlog zbog čega to radite, deca će lakše shvatiti suštinu svega. Na primer, igraćete se, ali tek nakon što je urađen domaći zadatak, ne pre toga.

Pohvalite dete

Ukoliko vaše dete voli da ga hvalite, uradite to, ali nakon što je uradilo nešto dobro sa drugom osobom. Pohvalite ga ako je radio na nekom važnom zadatku sa prijateljem i kažite da ste ponosni zbog toga. Suprotno tome, postavljanje pitanja poput "kako si danas uradio test" može biti kontraproduktivno, zato je, kažu psiholozi, bolje pitati svrsishodnije pitanje poput: "da li si danas nešto dobro uradio/la za nekoga?". 

pexels.com

Deca vole pohvalu, posebno ako su uradili nešto za šta traže potvrdu

Usadite im zahvalnost

Isticanje zahvalnosti donosi sreću, naročito deci, i ona postaju zadovoljnija životom. Redovni rituali ili neki hobiji kroz koje će se vaš mališan kreativno izraziti, može pomoći. Ako su starija deca u pitanju, to može da se praktikuje kroz zapisivanje zahvalnosti u dnevnik.

Odložite njihov zahtev

Pauziranje i čekanje na nešto kod dece može kasnije da se odrazi na finansijski i akadmeski uspeh, pokazuju istraživanja. Sasvim je u redu da ukoliko telefonirate, a dete traži nešto, kažete da ćete mu kasnije izaći u susret. Takođe, ukoliko dođe do prepirke među decom za red za računar, recite detetu da sačeka svoj red.

Ukažite detetu na neke nepromišljene posupke

Da biste dete naučili empatiji i poštovanju drugih, ukoliko sledeći put uradi nešto bezobzirno, pitajte ga da li je svestan kako se oseća njegov prijtelj zato što je on uradio nešto što ga je povredilo? Zatim ga možete pitati: "Šta još možeš da učiniš kako ne bi povredio svog druga/drugaricu?". To je način da se detetu usadi empatija i sposobnost da prepozna kako njegova razmažena reakija utiče na druge.  

shutterstock.com

Detetu se mora ukazati na nepromišljen potez kako bi znalo da prepozna svoju razmaženu reakciju, naočito prema drugima

Fokusirajte dete na davanje, a ne na primanje

Pronađite način da vaše dete pokaže svoju filantropsku crtu i da na neki način pomogne onome kome treba pomoć. To može biti odnošenje igračaka u dečju bolnicu ili priprema neke hrane za bolesnog komšiju. Ako je u pitanju primanje, dete treba naučiti granicama i da zna kako da primi poklon i bude zahvalno na tome.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)