Roditeljstvo

TRANSRODNI PAR IZ INDIJE DOBIO BEBU: Oboje su promenili pol, porodica ih je odbacila a sada imaju nove probleme (FOTO)

Par je odlučio da još uvek javnosti ne otkriva pol deteta.

09.02.2023 18:00

TRANSRODNI PAR IZ INDIJE DOBIO BEBU: Oboje su promenili pol, porodica ih je odbacila a sada imaju nove probleme (FOTO)
Printscreen/Youtube/Reutrs

Indijski par Zija Paval i Zahad postali su roditelji nakon što su internetom kružile fotografije iz perioda kada su obelodanili trudnoću. Zija je podelila fotografiju bebine ruke na svom Instagram profilu a ispod fotografije pišu detalji porođaja.

-Mašalah. U današnjem iščekivanju 08. 02. 2023. sreda ujutru 09:37 uz zvuk naših snova, težak 2,920 kg, svetlost u očima, suze radosnice koje su se kotrljalje..Sigurno u naručju anđela bez ikakvih drugih komplikacija. Mnogi ljudi koji su se molili su rezultat ovoga, hvala svima koji su bili uz mene - piše u objavi.

 

Ovaj par iz Indije živi zajedno poslednje tri godine a vest o Zahadinoj trudnoći objavili su putem Instagrama. Zija je onda napisala na svom profilu da iako se ne oseća kao žena ni po rođenju ni po svom telu, imala je ženski san da čuje bebin zov "mama". Kako je ona želela da postne majka, Zahad sanja da postane otac.

 

 

Zija je rođena kao muškarac ali je promenio pol, dok je kod Zahada obrnuta situacija, ona je rođena kao žena ali je odlučila da postane muškarac. Onda kada su odlučili da imaju bebu par je prestao sa hormonskom terapijom.

 

 

Zahad je po profesiji računovođa i vratiće se na posao posle dva meseca dok će brigu o bebi preuzeti Zija. Kada su se upoznali njih dvoje bili su otuđeni od svojih porodica, koje se nisu mirile sa njihovom polnim identitetom. Zija je poreklom iz muslimanske dok je Zahad iz hrišćanske porodice. 

Dolazak bebe zahtevaće dodatne troškove zbog čega par mora da pronađe dodatne poslove, Zahad radi u supermarketu i vratiće se uskoro na posao dok Zija daje časove plesa studentima.

Prema nekim podacima u Indiji živi preko dva miliona transrodnih osoba, te se smatra da je taj broj i veći. Ovo je retka trudnoća, gde transrodna osoba sebe naziva biološkim roditeljem, piše BBC.

 

 

Transrodne osobe u ovoj zemlji imaju ista prava kao i ostali, na osnovu presude Vrhovnog suda te zemlje donete 2014. godine te im je omogućeno i obrazovanje i zdravstvena zaštita, međutim oni se svakodnevno i dalje suočavaju sa predrasudama i neodobravanjem okoline. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)