Roditeljstvo

PAKLENA GODINA: U prvih 12 meseci nakon rođenja bebe parovi se posvađaju najmanje 2.500 puta! Istraživanje otkrilo neverovatne podatke!

S dolaskom deteta u dom sve se menja, pa je neophodan period prilagođavanja.

10.01.2023 18:01

PAKLENA GODINA: U prvih 12 meseci nakon rođenja bebe parovi se posvađaju najmanje 2.500 puta! Istraživanje otkrilo neverovatne podatke!
Pixabay.com

Rođenje deteta iz korena menja zajednički život njegovih roditelja. Osim stalne brige za bebu, ustajanja više puta tokom noći da se ona presvuče i nahrani, među tatama i mama stalno izbijaju svađe.

Najnovije istraživanje među parovima koji su postali roditelji pokazalo je da za prvih godinu dana odgajanja deteta dolazi do čak 2.500 svađa između mame i tate.

shutterstock.com

Roditelji bebe posvađaju se 2.500 puta pre prvog rođendana svog deteta

Razlozi za svađu

U istraživanju je učestvovalo 2.000 roditelja koji imaju decu mlađu od godinu dana. Oni su kao glavne razloge za svađu naveli sledeće:

  • 80% svađa izbija oko toga ko je više umoran, ko je dežurao prethodnu noć i ko će ustajati naredne noći
  • 16% parova sukobljava se i oko nedostatka seksualnih odnosa.
  • 17% smatra kako u prvoj godini detetovog života osećaju nedostatak ljubavi od strane partnera
  • 12% njih smatra kako do svađe dođe nakon što jedan od partnera pokušao da inicira seks
  • ostatak svađa dolazi od pokušaja usklađivanja kućnih i obaveza oko bebe uključuju hranjenje i menjanje pelena
  • svađe izbijaju i oko toga koliko često i kada dete treba da jede ili pije vodu
  • većina parova se svađa i oko toga da treba bebu ostavljati samu u sobi i koliko dugo je treba pustiti da plače

Kao posledica stalnih sukoba petina parova se razvede pre nego što dete napuni godinu dana.

Foto: Shutterstock

Potražite pomoć oko bebe jer je to način da se prevaziđu problemi

Manje bliskosti

Istraživanja su pokazala da dolazak bebe na svet remeti obrazac spavanja roditelja, rutinu i navikavanje na odgovornosti prema detetu, konstantnu brigu i oprez. Rezultati istraživanja su pokazali i da šest od 10 roditelja nisu spremni na uticaj i promene koje je beba donela u njihov život, dok trećina parova može provesti pet dana zaredom, a da ne progovore sa supružnikom.

Više od petine roditelja naveli su i kako im je teško da se priviknu na manje novca nego što su imali pre dolaska deteta na svet. Šokantan je i podatak da je čak 25% ispitanika izjavilo da osećaju manje bliskosti sa partnerom nakon rođenja deteta.

Dobra vest je da je 23% ispitanika tražilo pomoć oko bebe od roditelja ili članova porodice, te da su oni brže i lakše prevazišli sve probleme koje sa sobom nosi roditeljstvo, posebno u prvim mesecima detetovog života.

Planiranje obaveza, čak i seksa u tom periodu, pokazalo se kao odličan način za prevazilaženje problema i svađa. Čak i supružnici koji su pre rođenja deteta imali sjajnu komunikaciju i odličan odnos priznaju da su prvih nekoliko meseci nakon rođenja bebe izuzetno naporni, a svađe yaista normalan deo procesa prilagođavanja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)