Roditeljstvo

SRBIJA SLAVI, BEBE SE PONOVO RAĐAJU! Nakon prvih četvorki u našoj zemlji imamo još lepih vesti! (FOTO)

Posle niza godina negativnih statističkih podataka, pokazalo se da u ovoj godini imamo više novorođenčadi nego u istom periodu 2021. godine, a evo šta je dosta toga promenilo.

18.09.2022 18:01

SRBIJA SLAVI, BEBE SE PONOVO RAĐAJU! Nakon prvih četvorki u našoj zemlji imamo još lepih vesti! (FOTO)
shutterstock.com

Porodica je jezgro od kojeg sve počinje. Zdrava porodica sa usađenim porodičnim vrednostima nešto je što nas oblikuje tokom celog života. Nažalost, godinama je u Srbiji natalitet bio u silaznoj putanji, što je zaista bilo zabrinjavajuće za čitavu naciju.

Ipak, tokom pandemije koronavirusa koja nas je zadesila i donela mnogo straha i nezvesnosti, došle su i neke dobre vesti. U Srbiji se ponovo rađaju bebe, a želja za ostvarivanjem potomstva ponovo je stavljena kao glavna tema.

Pixabay

Bebe se sve više rađaju u Srbiji

Tome svedoče i najnoviji statistički podaci. Prema njima, sada se rađa više beba, a umire manje ljudi nego u istom periodu prošle godine. Naime, u periodu januar–jun 2022. rođene su 29.334 bebe, odnosno 521 novorođenče više nego u prvom polugođu prošle godine. Iako to u statističkom smislu znači povećanje od samo 1,8 odsto, nakon dvogodišnjeg negativnog demografskog trenda, ipak se može videti svetlo na kraju tunela.

Simbolično, najviše beba ove godine rođeno je u martu, kada počinje i proleće koje označava buđenje prirode. 

republika.rs

Prve beogradske četvorke rođene u Beogradu obradovale su čitavu zemlju 

Ovom pozitivnom trendu svedoči i vest koja nas je, takođe, tokom proleća sve obradovala. Reč je o rođenju prvih četvorki u Srbiji koje su dobijene prirodnim putem. Iris, Inda, Irina i Ina imena su trenutno najpopularnijih beba u našoj zemlji. Rođene su na Veliki petak, 22. aprila, prevremeno u 28. nedelji trudnoće. Marija i Đorđe Gaćeša tada su postali prvi roditelji prirodno začetih četvorki u Srbiji.

Pixabay

Beba rođena u novodišnjoj noći

Lepe vesti na ovu temu, a koje nas očekuju krajem godine, jeste i rođenje "novogodišnjih beba". Naime, sve je više beba rođenih u prvim minutima novogodišnje noći i vesti o njihovom dolasku na svet svakako su nešto što nam svima zagreje srca tokom hladnih zimskih dana.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)