Roditeljstvo

ON JE NAJRANIJE ROĐEN MALIŠAN NA SVETU KOJI JE PREŽIVEO: Prevremeno rođena beba imala je svega 420 grama, onda se desilo čudo! (FOTO/VIDEO)

Kertis Mins je dečak koji je rođen posle svega 19 nedelja trudnoće i pored loših prognoza, uspeo je da razuveri ceo svet!

16.12.2022 14:02

ON JE NAJRANIJE ROĐEN MALIŠAN NA SVETU KOJI JE PREŽIVEO: Prevremeno rođena beba imala je svega 420 grama, onda se desilo čudo! (FOTO/VIDEO)
Prntscrn/YouTube/Guinness World Records

Prosečna trudnoća traje 40 nedelja, ali pojedine bebe na svet dođu dosta pre planiranog termina. Mali junaci su uspevali da dobiju bitku i prežive, čak i kada se rode više od pola termina ranije, kao što je slučaj sa Kertisom Minsom.

On je rođen posle 19 nedelja trudnoće i zvanično je beba koja je upisana u Ginisov rekord kao najranije rođena zdrava beba. Pre njega rekord je vodila beba rođena posle 19 nedelja trudnoće i 2 dana, ali ju je Kertis svrgnuo sa trona. Pre njih, u Ginisovoj knjizi beba koje su uspele da prežive a rođene su znatno pre terima, bio je bio dečak koji je rođen posle skoro 22 nedelje i taj rekord je držao pune 43 godine, zato su ove dve bebe rođene posle svega 19 nedelja pravi heroji.

Mišel Batler iz Birmingema u Alabami, je već imala dvoje dece, sina i ćerku, kada je uoči Dana zahvalnosti dobila bolove i završila na porodiljskom odeljenju. Pošto je svega jedan dan ušla u 20. nedelju, na svet je donela blizance Kertisa i Kasiju, ali devojčica je preminula dan kasnije. Ostala je bitka za malenog Kertisa kome su svi lekari prognozirali da ima svega jedan odsto šanse da uopšte preživi, ali on je razuverio sve.

 

Dečak se rodio čak 19 nedelja ranije pa su prognoze za njegov napredak bile minimalne. Njegova težina na rođenju iznosila je svega 420 grama, ali njegovi roditelji su ipak verovali u čuda.

Dr Brajan Sims, iz bolnice u kojoj je dečak rođen, kaže da statistika ne daje ni namanju šanse za preživljavanje bebama rođenim toliko pre uobičajenog termina, ali Kertis je nadmašio sve šanse.

- Obično u ovim situacijama dajemo decu roditeljima da ih drže u naručju i uživaju u to malo vremena koje imaju sa njima. Kertis je iznenadio sve i svakim danom je sve više napredovao - rekao je dr Sims.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Medcom.ID (@medcomid)

 

Kertis je najzad otpušten iz bolnice posle 275 dana. Međutim, njemu je i dalje potrebna stručna pomoć prilikom hranjenja, kao i disanja.

- Nikada neću zaboraviti trenutak kada smo Kertisa odveli kući da se njegova starija braća upoznaju sa njim. Ne znamo šta će biti sa mojim sinom u budućnosti jer je od prvog dana drugačiji i nema nikog kao što je on. On u startu piše svoju priču koju će mnogi pratiti i koja će, nadamo se, pomoći u poboljšanju brige o prevremeno rođenoj deci - rekla je majka Mišel Batler.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)