Roditeljstvo

UKOLIKO JE VAŠE DETE NEMIRNO I NEPOSLUŠNO, NEMOJTE GA GRDITI, VEĆ RAZGOVARAJTE: Saveti psihologa za NEŽNO RODITELJSTVO o kojima svi pričaju!

Za sve one rroditelje koji ne vole spartansku školu, postoji i drugi način vaspitavanja deteta fokusiran na smiren razgovor.

28.10.2022 18:01

UKOLIKO JE VAŠE DETE NEMIRNO I NEPOSLUŠNO, NEMOJTE GA GRDITI, VEĆ RAZGOVARAJTE: Saveti psihologa za NEŽNO RODITELJSTVO o kojima svi pričaju!
Foto: Shutterstock

Iako mladi roditelji pokušavaju da promene koncept tradicionalnog odgajanja deteta, te uvode neke novine i smatraju kako će to bolje raditi od prethodnih generacija, ima i onih koji se strogo drže spartanske škole. Međutim, "nežno roditeljstvo" kako ga psiholozi nazivaju, stavlja fokus na poštovanju dece i njihove individualnosti i pomaže roditeljima da se lakše povežu sa detetom, a da isovremeno primenjuju svoja pravila. Umesto kazne, roditelji kod ovog pristupa primenjuju razumevanje i razgovor. Ovaj način vaspitanja, tvrde psiholozi može povećati samopouzdanje deteta i poboljšati generalno odnos njega i roditelja.

- Kada razmišljate o sprovođenju pravila, može biti od pomoći potvrditi emocije, a istovremeno postaviti jasnu granicu. - kaže Irina Gorelik dečiji psiholog za cnbc. com

Kako bi sproveli do kraja ovaj način pristupa detetu u praksi postoje tri koraka, smatra Gorelik.

Ako vas dete moli za igračku prilikom kupovine

Uobičajena praksa je da deca koriste "priliku"  u prodavnici te "sateraju roditelja uz zid" da im kupi nešto što nije predviđeno planom. Psihološkinja napominje da je najbolje porazgovarati pre odlaska u kupovinu sa detetom, te jasno mu predočiti granice, objašnjavajući mu na blag i smiren način da ste sada u potrazi za namirnicama, iako ste svesni da mu se sviđaju i druge stvari, te da će to ostati za neki drugi put. Ukoliko ipak tamo traži igračku, napomenite da ste svesni da je želi i da mu je zabavna, ali da ovoga puta nećete kupiti igračku i da znate da je to razočaravajuće za njega. 

shutterstock.com

Deca prilikom kupovine često koriste situaciju da dobiju šta žele

 

Ukoliko vaš mališan ne ostavlja tablet i ne želi da izađe iz kuće

Najbolji način da doprete do deteta u ovoj situaciji je da kažete da ste svesni situacije te da biste i vi radije ostali kod kuće i igrali video igrice, ali da morate izaći. Ponudite mu opciju da ponese sa sobom ako nešto želi. Ukoliko i u tom slučaju odbija da isključi tablet, jasno postavite granicu i kažite da je vreme da se on ugasi i da vi to možete učiniti umesto njega. Deca znaju da budu uporna i da testiraju granice roditelja, pa ako ni to ne pomaže, jednostavno ugasite detetov iPad i recite da je "izgleda bilo teško ugasiti ga i da ste to ipak vi učinili".

Vaša deca se svađaju zbog igračke

Objasnite deci da nije način tući se kako bi ostvarili cilj. Razdvojite ih i razgovarajte sa detetom ukazujući mu na to da takve stvari ne treba da se dešavaju i šta sve mogu proizvesti ljutnja i frustracija u svađi sa bratom ili sestrom. 

Ovo je možda zahtevniji način "odigrati" ulogu dobrog roditelja, ali je svako dobar jer nema agresije niti kazni .a sa druge strane ima za cilj da se dete razume. Takođe, ovom metodom dete se podučava kako da se nositi sa emocijama i kako se treba ponašati u različitim situacijama.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)