Roditeljstvo

SUROVI I BIZARNI OBIČAJI PRI ROĐENJU KRALJEVSKIH BEBA: Protokoli koji će vas ostaviti potpuno u neverici (FOTO)

Babice su morale da polažu zakletve da neće ukrasti bebinu posteljicu, dok je majkama bilo zabranjeno da doje.

21.10.2022 14:12

SUROVI I BIZARNI OBIČAJI PRI ROĐENJU KRALJEVSKIH BEBA: Protokoli koji će vas ostaviti potpuno u neverici (FOTO)
Pixabay

Članovima kraljevskih porodica često je bilo zamerano zbog privilegija i moći koju imaju u odnosu na narod. Zato se često i s mržnjom gledalo na to što oni mogu da imaju maltene sve  što požele. I zaista, članovi današnjih kraljevskih porodica zaista žive lagodnim stilom života, koje prate bogatstvo i mnoge druge privilegije. Međutim, ako je suditi po istorijskim podacima, na dvorovima nije oduvek sve bilo med i mleko.

Rođenje dece oduvek se smatralo blagoslovom, kako danas, tako i kroz vekove. Ipak, ono šta su žene u kraljevskoj porodici morale da prolaze u prošlosti zaista izaziva jezu jer bi se za neke običaje i protokole koji se vezuju za dolazak novog člana porodice slobodno moglo reći da su zaista su bizarni.

Porađaj u prostoriji s više ljudi

U prošlosti rođenje kraljevskih beba nisu bila samo lepa vest za članove porodice, već i bitno političko pitanje. S obzirom na to da rođenje bebe označava i budućeg vladara, celokupna nacija bila je uključena u to dešavanje. Marija Antoaneta porodila se pred 200 svedoka, što je u današnje vreme zaista nezamislivo.

Porođaj kod kuće, a ne u porodilištu

Većina žena na britanskom dvoru porađala se u odajama posebno napravljenim za taj čin. Kralj Čarls III rođen je u jednoj od njih u Bakingemskog palati. Ta praksa prestala je tek poslednjih godina. Naime, princeza Dajana bila je prva koja je prekršila to pravilo i svoje sinove rodila u porodilištu u Londonu.

Babice polagale zakletvu protiv vračanja

Sve do 17. veka nijedan muškarac nije smeo da prisustvuje porođaju. Babice i medicinske sestre oduvek su imale veoma bitnu ulogu pri dolasku bebe da svet i brizi o trudnici. One su morale i da polože određene zakletve, a jedna od njih je i ona da iz kraljičinih prostorija ništa neće uzeti, posebno ne bebinu posteljicu koja se u to vreme koristila u ritualima veštičarenja.

Kraljevskim majkama nije bilo dozvoljeno da doje

Jedno od najšokantnijih pravila kroz istoriju bilo je i to što majkama kraljevskih beba nije bilo dozvoljeno da doje. Bebe su drugi hranili za njih jer se dojenje nije smatralo kraljevskom odgovornošću. Uloga žene je bila da rode zdravog naslednika trona i sve posle toga bilo je manje važno. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)