Ispovesti

OTAC IM JE UMRO OD RAKA, A ONDA JE STIGLO PISMO: Zbog jedne rečenice su pretrnuli od šoka, a onda su shvatili da to nije SVE! (FOTO)

Priča dece Majka Rendala iz Hempšira dira pravo u srce.

19.10.2024 14:30

OTAC IM JE UMRO OD RAKA, A ONDA JE STIGLO PISMO: Zbog jedne rečenice su pretrnuli od šoka, a onda su shvatili da to nije SVE! (FOTO)
Facebook/Sophie Randell

Majk Rendel iz Hajta u Hempširu dobio je grip 2018. Na prvi pogled potpuno uobičajena sezonska bolest ubrzo se pretvorila u noćnu moru. Kako nikako nije mogao da se oporavi i stalno se osećao umorno njegova ćerka Sofi, inače medicinska sestra, odvela je oca kod lekara.

Nakon temeljnih analiza Majku je dijagnostikovan rak debelog creva u poodmakoloj fazi. Uprkos operaciji i hemoterapiji on je preminio 2022. okružen svojom porodicom -suprugom i četvoro dece, piše The Sun.

Iznaneđenje je usledilo nakon njegove smrti kad su njegova deca: Metju, Emili, Luk i Sofi, dobili pisma od oca koje im je pisao u poslednjim časovima svog života.

Suze zbog očevih reči

U njima je opisao koliko je ponosan na njih i ljude koji su postali, a Sofinom dečku Ešu Hamfriju dao očinski blagoslov da je zaprosi.

- Poslednjih nedelja svog života moj otac je tajno pisao pisma za svakog od nas. Ostavio nam je i poklone koje ćemo zauvek imati uz sebe da nas podsećaju na njega. Poklonio je mojoj sestri i meni prsten koji nosimo svaki dan, a moja braća su dobila po sat - rekla je Sofi sa suzama u očima.

Nakon što su dobili pisma od svog tada već mrtvog oca, svi su se okupili i zajedno čitali šta je otac imao da im poruči u poslednjim danima života.

- Bilo je tako emotivno čitati pisma koja nam je ostavo. Zahvalio nam se na svemu što smo uradili za njega i rekao kako je ponosan na nas. Ohrabrio nas je da živimo punim plućima, a u mom pismu je objasnio da je moj partner Eš bio kod njega da zatraži moju ruku i da mu je dao dozvolu da me zaprosi. To mi je bilo važno i tata je to znao. Kada sam pročitala tu rečenicu zanemela sam od šoka. Napisao mi je: "Procvetala si i postala sve što sam mogao da poželim od ćerke" - ispričala je drhtavim glasom Sofi. 

Nešto više od godinu dana nakon očeve smrti ona se priprema da za venčanje. 

Moj tata bi bio veoma srećan da zna da sam verena i mnogo mi je značilo što imam njegov blagoslov. U pismu mi je napisao da će moj brak imati gorko-slatkih trenutaka, ali da se uvek setimo koliko se volimo. Rekao mi je da ne budem tužna na dan venčanja što neće biti sa mnom fizički, da budem nasmejana i da znam da će on biti uz mene samo ne fizički - rekla je Sofi jecajući.

Ona je otkrila da je smrt oca najteže pala njenom bratu Luku koji pati od Daunovog sindroma i kome nisu mogli da objasne da je tata bolestan, a kamoli šta se dogodilo kad je preminuo.

Neposredno pre nego što je umro, tata mu je dao kutiju za sećanje sa starim slikama na kojima su njih dvojica, sat i stari pasoš. Sada mu je bolje, ali stalno pominje tatu, pa pričamo o njemu - dodala je ona. 

Nakon smrti voljenog oca ona i njena porodica odlučili su da podele svoje iskustvo sa borbom njenog oca s rakom debelog creva kako bi upozorili druge ljude na ovu podmuklu i opasnu bolest. 

Borba sa bolešću

Kako je ispričala Sofi, njen otac nije imao uobičajene simptome raka debelog creva. 

- Kao medicinska sestra sigurno bih prepoznala neke od simptoma kao što su krv u stolici ili bolovi u stomaku. Ali on to nije imao. Bio je samo jako umoran, što smo u početku pripisivali gripu. Međutim, kako umor nije prolazio odvela sam ga kod lekara i tad mu je dijagnostikovan rak debelog creva u četvrtoj fazi. Znala sam šta to znači, ali sam se do poslednjeg trenutka nadala da će se nešto dogoditi i da će preživeti - prisetila se Sofi.

Majk je operisan, išao je na hemoterapiju, ali je premunuo nepunih dve godine nakon postavljanja dijagnoze. 

Shutterstock

Majku je rak otkriven u četvrtoj fazi, a nije imao uobičajene simptome ove opake bolesti

Rak debelog creva je maligni tumor koji se može razviti u nivou cele dužine debelog creva ili na njegovom završnom delu (rektumu). Najčešće se javlja bez simptoma, a kad se pojave tumor je najčešće već u uznapredovaloj fazi. Uobičajeni simptomi ovog raka su:

  • Krvarenje iz rektuma i krv u stolici
  • Česti odlazak u toalet ili proliv
  • Bol ili čvorići u stomaku
  • Ekstremni umor
  • Gubitak težine
  • Bolovi u stomaku
  • Osećaj naduvenosti
  • Zatvor 

Tumori u crevima obično krvare, što može izazvati anemiju koja za posledicu ima umor, a ponekad i nedostatak daha. U nekim slučajevima rak može izazvati opstrukciju creva.

 BONUS VIDEO:

Komentari (0)