Brak i veze

BILI SU U BRAKU 68 GODINA, PRVO JE UMRLA ŽENA, PA SUTRADAN I ON: Demencija ih je uništila, njeno srce nije izdržalo OVO

Iako je bolovao od teškog oblika demencije Frenk je uvek prepoznao svoju ženu.

03.09.2024 13:43

BILI SU U BRAKU 68 GODINA, PRVO JE UMRLA ŽENA, PA SUTRADAN I ON: Demencija ih je uništila, njeno srce nije izdržalo OVO
Schutterstock

Bračni par En (89) i Frenk (91) Bomont iz Jokšira bili su u braku 68 godina i oboje su preminuli za manje od 24 sata. Kako je za Daily Mail ispričao njihov sin Ian, ljubav koju su delili njegovi roditelji je bila neverovatna, pa nije iznenađen što su svet zauvek napustili zajedno.

En, koja je nekad radila u hemijskoj industriji i njen suprug Frenk koji se bavio fudbalom i padobranstvom, upoznali su se i venčali jako mladi. Dobili su troje dece, ali su jedno izgubili u tragičnoj nesreći na motoru pre nekoliko godina. Doživeli su da vide troje unučuća i dvoje praunučića.

Ljubav jača od demencije

Prema Ianovim rečima njegov otac je bolovao od teškog oblika demencije zbog čega je u julu prošle godine morao da bude smešten u starački dom, jer njegova majka nije više mogla sama da brine o njemu.

- Imao je razne epizode, zaboravljao je i često se dešavalo da me ne prepozna. Ali, kad god bi ugledao moju majku razvukao bi osmeh na licu i tačno je znao ko je ona. Oslovljavao je po imenu, a ni za tren, uprkos bolesti, nije zaboravio ko je ona - rekao je Ian.

Njegova majka se protivila da Frenka smeste u dom iako je znala da ne može više sama da brine o njemu. 

- Iako je bila relativno dobrog zdravlja insistirala je da i nju smestimo u isti dom sa tatom. Posle nekoliko meseci i ona se pridružila tati u stračakom domu - dodao je on. 

Iako su bili odvojeni i smešteni u dva različita krila staračkog doma En i Frenk su praktično bili nerazadvojni. Ona je i dalje brinula o njemu i razumela ga bolje nego iko.

Samo je umrla

Vremenom Frenkova demencija se drastično pogoršala, pa su lekari preporučili da bude prebačen u specijalizovanu ustanovu za teške pacijente sa demencijom. 

- Kad je to saopšteno mojoj majci ona se slomila. Nije mogla da podnese pomisao da Frenka više neće viđati svaki dan, da neće biti uz njega. Sutradan je umrla. Nije bilo srčanog udara ili bilo čega, samo je umrla. Nekoliko lekara opšte prakse sa kojima sam razgovarao reklo mi je da postoji poznati medicinski sindrom slomljenog srca. Ona jednostavno nije mogla da živi daleko od tate - rekao je Ian.

Pixabay.com

En je preminula kad je saznala da će Frenka zauvek odvesti od nje

Porodica je bila zavijena u crno i počeli su sa pripremom njene sahrane kad je sutradan stigla vest da je preminuo i Frenk.

- Direktor doma za stare je te večeri saopštio mom ocu da mu je umrla žena. Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da je razumeo šta mu je rekao s obzirom na njegovo teško stanje sa demencijom, ali nekako je znao. Legao je da spava i nikad se više nije probudio - dodao je on.

Prisećajući se svojih roditelja kad su bili mladi Ian je otkrio da su se neverovatno voleli i da je njihova ljubav bila nekako opipljiva.

- Sve su radili zajedno. Moja majka je uvek podržavala oca u svim njegovim aktivnostima. Redovno su išli na odmor, voleli su jedno drugo i uživali u životu u potpunosti. Znajući kakvi su bili nisam iznenađen što su zajedno otišli i u tome vidim utehu - zaključio je njihov sin Ian.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)