Brak i veze

OVE OSOBINE OTKRIVAJU DA LI ĆE MUŠKARAC BITI DOBAR OTAC: Poslednja je najvažnija

Ukoliko planirate budućnost sa nekim i pitate se da li će biti dobar tata vašoj deci, evo odgovora

22.02.2024 17:30

OVE OSOBINE OTKRIVAJU DA LI ĆE MUŠKARAC BITI DOBAR OTAC: Poslednja je najvažnija
shutterstock.com

Biti dobar otac velika je odgovornost, a mnogi ne znaju kako ta uloga zapravo izgleda dok se ne suoče sa njom. Iako prirodan tok života namešta neke situacije, kako će se neko snaći u toj ulozi mogu pokazati i neke osobine muškarca, ističu stručnjaci. Postoji razlika između dobrog muškarca i dobrog oca, a ukoliko sa nekim planirate budućnost obratite pažnju na sledeće karakteristike.

Emocionalna inteligencija

Psihologija ovu osobinu navodi kao ključnu za dobrog oca. Sposobnost da kontroliše i upravlja svojim emocijama i emocijama drugih igra glavnu ulogu u roditeljstvu. Čovek sa visokom emocionalnom inteligencijom sposoban je da saoseća sa decom, da razume njihove potrebe na odgovarajući način i da reaguje na pravi način, što je ključ zdravih odnosa. Ako vidite muškarca koji može da upravlja svojim emocijama i emocijama drugih, to je obećavajući znak da će biti dobar otac.

Strpljenje

Strpljenje je još jedna osobina koja danas mnogima fali. U trenucima kada deca uče nove stvari poput vožnje bicikla, pa padaju i mnogo toga doživljavaju traumatično, važno je da partner bude smiren, prenosi hackspirit.com. Čovek koji pokazuje strpljenje svakodnevno u životu će umeti to lako da prenese i na odnos sa vlastitom decom.

Shutterstock

Strpljenje je, prema psiholozima, jedna od ključnih osobina koju budući otac treba da ima

Spremnost za rast

Uloga oca zahteva kontinuiran rast i učenje. Nekada to može biti komplikovano i izazovno i može proći razne testove. Međutim, dobar tata prihvata ovo putovanje i ne plaši se da prizna svoje greške. Onaj muškarac koji pokazuje spremnost da evoluira da se prilagodi i poboljša je neko ko će biti dobar otac.

Odgovornost

Odgovornost je kamen temeljac dobrog roditeljstva. To nekada može da zahteva da otac ustane usred noći da menja pelene bebi iako rano ujutru ustaje na posao. On to voljno preuzima, jer zna da je to deo očinske uloge. Stručnjaci ističu da je suština u tome raditi to voljno i staviti potrebe svoje dece ispred svojih. Deca uče iz istinske posvećenosti i odgovornosti.

Ranjivost

Ranjivost ne znači biti slab, već otvoren i iskren i izraziti emocije čak i kada su neprijatne, kao i priznati greške. Ovo iskazivanje emocija može pomoći deci da shvate da je u redu imati osećanja i ne biti savršen sve vreme. To znači imati hrabrosti da se pojavimo i da nas ljudi vide kada nemamo kontrolu nad ishodom. Čovek koji se ne plaši da pokaže svoju ranjivost, nesigurnost ili strah je čovek sa dobrim potencijalom da bude odličan otac.

shutterstock.com

Pokazati svoju ranjivost i priznati greške je nešto što odlikuje dobrog muškarca

Razumevanje i poštovanje

Poštovanje i razumevanje su još neke od osobina za koje stručnjaci ističu da su važne u roditeljstvu, tačnije očinstvu. Muškarac koji pokazuje doslednost takav će biti i prema deci, što je izuzetno važno pogotovo kada se radi očekivanjima dece ili nekim datim obećanjima.

Spremnost na igru

Razigranost je takođe važna za budućeg oca, jer on kroz igru i šalu uči decu mnogim veštinama poput rešavanja problema, empatije, kreativnosti i otvorenosti. Čovek koji može da probudi svoje unutrašnje dete je čovek sa potencijalom da bude sjajan otac. 

Ništa bez ljubavi

Na kraju, ništa bez ljubavi. Ona se izražava delima i rečima, kao i načinom na koji muškarac pristupa problemu. Ako je  njegov jezik zapravo jezik ljubavi u mnogim situacijama kada treba pružiti utehu ili podršku, sumnje nema - on će biti najbolji tata na svetu.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)