Brak i veze

DOBRO POGLEDAJTE OVU MLADU: Ima samo 20 godina i zbog njene bolne ispovesti svet ne prestaje da plače (FOTO)

Odevena u prelepu belu venčanicu, devojka se sklanjala od mladoženje i nije prestajala da jeca

19.01.2024 15:00

DOBRO POGLEDAJTE OVU MLADU: Ima samo 20 godina i zbog njene bolne ispovesti svet ne prestaje da plače (FOTO)
printscreen/yahoo!news

Venčanje je jedan od najlepših događaja u životu svake devojke. Razmena bračnih zaveta sa muškarcem kojeg voli ima poseban značaj i obojena je najlepšim emocijama.

Ali, dok u zapadnjačkom svetu neveste odavno same biraju mladiće za koje će se udati, u Kini to nije uvek slučaj. Iz kineske provincije Gansu stigao je uznemirujući snimak koji je podeljen na kineskim društvenim mrežama, a na kome se vidi uplakana mlada.

printscreen/yahoo!news

Devojka je priznala da je pristala na ugovoreni brak samo da bi roditeljima ispunila želju

 

Nevesta, za koju se navodi da ima svega 20 godina i da potiče iz porodice Jan, jecala je na sopstvenom venčanju, jer je, kako je navela, bila primorana da se uda za muškarca kojeg jedva poznaje. Njena sudbina izazvala je potoke suza kod korisnika društvene mreže Duojin, kineske verzije TikToka. Mnogi su se zapitali kakav je to običaj koji primorava mladu osobu na brak protiv njene volje.

Devojka je priznala da je pristala na ugovoreni brak samo da bi ispunila želju svojim roditeljima.

Kako prenose kineski mediji, mlada i mladoženja sreli su se svega nekoliko puta pre nego što je ugovorena ceremonija sklapanja braka. Mlada je na venčanju odbila da da ruku mladoženji, a nije mu dozvolila ni da joj pomogne oko njene raskošne venčanice. Kako se navodi, devojka nije imala drugu opciju osim da poštuje lokalne običaje koji su, slažu se korisnici društvenih mreža, veoma surovi.

Mlada je tokom venčanja plakala kao kiša, a njene suze natopile su veo kojim je prekrivala lice, preneo je Njujork post pisanje kineskih medija.

- Volela bih da su to suze radosnice.

- Kakav je to običaj? Ako ti se ne sviđa, samo beži!

- Ako nekoga ne voliš, ne moraš da se udaješ. Nema potrebe da ljudi pate – bili su samo neki od komentara ispod snimaka kakvi se zasigurno ne viđaju često na društvenim mrežama.

Ugovoreni brakovi u Kini bili su uobičajeni do 1950. godine, kad je usvojen nov Zakon o braku. Jedino pravilo bilo je da i mlada i mladoženja moraju da pristanu na brak. S godinama, brak je u Kini postao sve manje popularan, što izaziva zabrinutost zbog demografske krize. U 2022. godini zabeležen je najmanji broj sklopljenih brakova – 6,83 miliona, što je najmanji broj od 1986. godine, od kada se objavljuju podaci o broju venčanja.

U Kini su zabrinuti i zbog toga što mladići i devojke u sve zrelijim godinama pristaju da osnuju bračnu zajednicu. Prosečna starost za stupanje u brak povećala se na 28,6 godina, zbog čega su vlasti ponudile novčane nagrade mladim parovima koji se venčavaju pre te starosne granice u pokušaju da promene ovaj trend.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)