Brak i veze

ŠTA JE TAČNO PREVARA: Dopisivanje, flert, izlasci, poljubac ili nešto više od svega toga?

Neko ne bi u vezi ili braku prešao preko bilo kakvog ispada partnera.

02.01.2024 20:30

ŠTA JE TAČNO PREVARA: Dopisivanje, flert, izlasci, poljubac ili nešto više od svega toga?
shutterstock.com

Pitanje vernosti i granica u vezi često izaziva različite stavove i rasprave među parovima. Sa razvojem tehnologije, pojavom društvenih mreža i lakšim pristupom komunikaciji, granice između prijateljstva, flerta i preljube postale su zamagljene. Zato se s razlogom postavlja pitanje: Šta tačno predstavlja prevaru? Kako biste se poneli da vas partner prevari i da li preljubu na isti način definišu muškarci i žene?

Odgovor na ovo pitanje često zavisi od individualnih vrednosti, društvenih normi i dogovora unutar veze. Svako, naravno, ima pravo na svoje uverenje, važno je samo da se vi i vaš partner slažete po tom pitanju. Ključ uspešne veze leži u otvorenoj komunikaciji i postavljanju jasnih granica. Parovi bi trebalo da razgovaraju o očekivanjima i o tome šta smatraju prevarom, kako bi izbegli nesporazume i očuvali poverenje.

shutterstock.com

Šta se sve smatra prevarom

Ispitivanja su ipak dovela do tri vrste prevare koje se generalno tako mogu klasifikovati.

1. Emotivna prevara

Možda i najbolnija je upravo ova vrsta prevare. Emocionalno varanje je kada partner provodi kvalitetno vreme i lepo se provodi sa osobom koja niste vi, iako nema nikakve intimne odnose sa tom osobom. To može biti njegova najbolja prijateljica ili osoba prema kojom je razvio osećanja, iako se nikada u životu nisu videli. Takođe, dopisivanje može biti nevin oblik komunikacije, ali kada se pređe u intimne razgovore, postavlja se pitanje da li je to već korak ka prevari. Naime, mnogi smatraju da je emocionalna veza put ka neverstvu, čak i ako nije fizički ostvarena.

2. Fizička prevara bez se*sa

Poljubac se često smatra izrazom intimnosti koji prelazi granice prijateljstva. Međutim, neki ljudi smatraju da poljubac nije prevara, ako nema emocionalne povezanosti sa drugom osobom. Drugi pak veruju da je svaki oblik intimnosti sa strane veze prevara, bez obzira na to da li je praćena osećanjima ili ne.

3. Se*sualna prevara

Se*sualna prevara se obično odnosi na situacije u kojima jedan partner u vezi ili braku održava intimni odnos s nekim drugim. Ova vrsta preljube uključuje se*sualni kontakt ili intimnost sa trećom osobom. Se*sualna prevara može izazvati ozbiljne emocionalne posledice, uključujući povredu poverenja, smanjenje intimnosti ili okončanje veze. 

shutterstock.com

Mnogi teško prelaze preko ovakve vrste prevare

Evo nekih oblika ponašanja, koji ne spadaju u fizičku prevaru, a koje su mnogi od ispitanika smatrali preljubom:

  • Dodirivanje druge osobe.
  • Kupovina poklona, plaćanje računa nekome drugom.
  • Dopisivanje u sitne sate i slanje eksplicitnih poruka.
  • Odlazak na sastanak ili večeru sa nekim ko nije vaš partner.
  • Sastanak sa bivšim.
  • Razmenjivanje brojeva telefona.
  • Flert sa nekim drugim.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)