Brak i veze

"ZBOG PONIŽAVAJUĆEG OBIČAJA ŽELIM DA OTKAŽEM SVADBU": Nina iz Beograda u suzama zbog naredbe buduće svekrve

Iako su mnogi starinski svadbeni običaji širom Srbije zamrli, neki ipak odolevaju zubu vremena, uprkos tome što bi ih mladenci najradije izbegli

20.09.2023 10:02

"ZBOG PONIŽAVAJUĆEG OBIČAJA ŽELIM DA OTKAŽEM SVADBU": Nina iz Beograda u suzama zbog naredbe buduće svekrve
Pixabay.com

Svadba je jedan od najradosnijih, ali i najstresnijih događaja u životu svakog budućeg bračnog para. Odabir restorana, hrane, muzike, burmi, venčanice, bidermajera, odela i dekoracije iziskuje mnogo vremena, energije i novca, a kad se na sve to nadovežu i želje roditelja budućih mladenaca koji bi da zadrže starinske običaje, gotovo je sigurno da će se pripreme za bajkovito venčanje pretvoriti u dramu.

U to se uverila i Nina (26) iz Beograda koja je posle tri godine zabavljanja odlučila da "stane na ludi kamen" sa Vladimirom (29) iz jednog sela u Sremu.

- Vladimir i ja smo se upoznali u klubu i odmah smo "kliknuli" . Naša ljubavna priča bila je poput onih iz najlepših ljubavnih filmova: udvaranje, izlasci, cveće... Tako je i danas. Moj budući suprug je veoma romantičan, nežan i privržen. Nikada se nije libio da pokaže koliko mu značim. Nekoliko meseci pošto smo počeli da se zabavljamo odlučio je da me upozna sa svojim roditeljima. Oni su divni, vredni, pošteni ljudi koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Imaju veliku kuću i imanje u Sremu, vidi se da su domaćini. Srdačno su me dočekali i činilo mi se da smo uspostavili super kontakt - kaže Nina.

Pixabay

Ninina i Vladimirova ljubavna bajka traje tri godine

I sve je, dodaje Nina, odlično funkcionisalo dok Vladimir nije saopštio roditeljima da će se venčati. Iako su njegovi roditelji bili presrećni kad su saznali da će im se sin jedinac oženiti, poželeli su da budu uključeni u organizaciju svadbenog veselja više nego što je to Nini prijalo.

- Najpre su insistirali da svadba bude pod šatorom u dvorištu njihove porodične kuće. Vladimir se premišljao, iako smo još prošle godine obilazili klubove i restorane da bismo odabrali prostor za svadbeno veselje. Jedva sam ga ubedila da ne želim da jedan od najsrećnijih dana u životu provedem pod šatorom u sremačkom selu. Šta ako padne kiša? Na šta ćemo ličiti i mi i gosti? Takođe, znajući poneke običaje iz Srema, nisam želela da Vladimirovi bliski rođaci provedu našu svadbu služeći goste, a to bi se sigurno desilo da sam popustila i pristala na venčanje pod šatorom - priča ova devojka.

Kad su konačno odabrali restoran, kaparisali miziku i fotografe, krenuli su u potragu za venčanicom, odelom, obućom...

- Buduća svekrva je želela da ide sa mnom po salonima venčanica da bi mi pomogla u odabiru. Kulturno sam je odbila i iako joj nije bilo pravo, nije insistirala. Tad sam je zamolila da Vladimiru i meni prepusti sve u vezi sa svabdom, jer ćemo nas dvoje sve sami i finansirati. Ona se malo namrštila, ali nije htela da pokaže koliko je zapravo besna. Kad smo se letos vratili iz Španije sa odmora, Vladimirovi roditelji su nas pozvali na ručak i naglasili da bi nešto hteli da nam saopšte. Igralo mi je u želucu, predosećala sam da nešto neće biti u redu, ali nisam htela da opterećujem Vladimira - prepričava Nina.

Pixabay.com

Nina i Vladimir su mesecima birali adekvatan restoran u kom će proslaviti razmenu bračnih zaveta

Nedeljni ručak u porodičnoj kući Nininog budućeg supruga protekao je u prijatnom razgovoru. Nina i Vladimir su prepričavali utiske sa letovanja, pokazivali fotografije i video-snimke, hvalili ručak i kolače kojima su posluženi...

U jednom trenutku se, neminovno, potegao i razgovor o svadbenom veselju do kog nije ostalo mnogo vremena. Nina je, kaže, tačno znala da će joj ova poseta Vladimirovoj porodici presesti.

- Svekrva je rekla da nam se ona i njen muž nisu mešali u organizaciju svadbe, ali da bi, eto, voleli da makar neki običaj bude ispoštovan. Vladimir i ja smo kategorički bili protiv toga još kad smo prvi put razgovarali o venčanju, ali svekrva nije odustajala. Rekla mi je: "Znaš, Nina, odbili ste da pravite svadbu u Sremu, odbili ste šator, odbila si da ti pomognem oko izbora venčanice... Na nešto moraš i da pristaneš!" Vladimir ju je preko volje pitao na šta bi to trebalo da pristanemo, a ona je kao iz topa odgovorila: "Na kravalj. Znaš, sine, da je to naš starinski običaj, pa kad Nina već neće da dolazi ovde da baca sito, eto na kravalj možete da pristanete" - prepričava ova devojka.

Kad je Nina pitala šta taj običaj podrazumeva, buduća svekrva ju je iznenađeno pogledala i rekla:

- Kako ne znaš?! To je javno otvaranje poklona i čitanje pred gostima šta je ko poklonio mladencima. To je više šaljivo nego stvarno; imamo mi jednog komšiju, on bi to super izveo, svima bi bilo zabavno... Znaš kako on to izvede? Ko pravi glumac! - prepričava ova Beograđanka situaciju u kojoj se našla.

Pixabay.com

Nina je verovala da će njeno venčanje sa Vladimirom biti bajkovito koliko je bajkovita i njihova veza

Nina je, kaže, bila šokirana:

- Pogledala sam zaprepašćeno u Vladimira, a on je pognuo glavu i ćutao. Mislila sam da ću eksplodirati! Zar na mom jedinom venčanju nekom od gostiju treba da bude neprijatno što je doneo poklon male vrednosti?! Vladimir i ja smo pozvali prijatelje i kolege, neki od njih su u lošijoj finansijskoj situaciji, ali nama to nikad nije predstavljalo prepreku da se družimo sa njima...  I zar bi sad trebalo da im pocrveni obraz samo da bi svekrvi bila ispunjena želja za očuvanjem običaja?! Ni moja familija nije baš dobrostojeća, zar i njih da izlažem takvom stresu? Vladimir i ja smo zvali na svadbu ljude koje stvarno volimo, a ispašće da ćemo ih poniziti jer nisu bogataši - rekla je a potom pokušala da razgovara sa Vladimirom o nemiloj situaciji u kojoj se našla.

Međutim, ovaj razgovor nije imao previše efekta.

- On smatra da bi zaista bar u tom segmentu mogli da ispunimo želju njegovim roditeljima, a ja sam užasnuta. Toliko me izluđuje to što majci "drži stranu", da mi dođe da otkažem venčanje, iako Vladimira volim najviše na svetu - kaže Nina kroz suze.

BONUS VIDEO:


 

 

Komentari (2)

Maca

20.09.2023 22:56

Draga moja otkaži venčanje jer ćeš biti u braku sa njegovom mamom!!!

Svetlana

21.09.2023 12:04

Draga moja, bezi dok jos mozes!