Brak i veze

UŠLI STE U NOVU VEZU A NE ZNATE HOĆE LI USPETI? Evo na koje 2 stvari morate da obratite pažnju i uspeh je zagarantovan!

Gotovo svi parovi su svesni da će zanesenost na početku vremenom izbledeti i plaše se onoga što sledi i da li će im partner dosaditi, a evo šta o tome kažu stručnjaci.

12.03.2023 20:01

UŠLI STE U NOVU VEZU A NE ZNATE HOĆE LI USPETI? Evo na koje 2 stvari morate da obratite pažnju i uspeh je zagarantovan!
Shutterstock

Nove veze sa sobom donose nove izazove, a većina parova još ni ne iskusi pravi početak veze i prilagođavanje, a već se plaši da li će ta ljubav pasti na testu. Razloga je mnogo zbog kojih se novopečeni par pribojava, počevši od toga da li će dosaditi svom partneru, da li će osećanja izbledeti...

Stručnjaci napominju da su veze dinamična stvar i da ne treba da ostaju stabilni tokom života. Neki parovi priznaju da im je na samom početku trebalo previše prilagođavanja, ali i da je bilo dosta svađa. Postoje stvari koje treba primetiti kada prođe faza "medenog meseca", a evo na koje dve posebno treba obratiti pažnju, savetuje psiholog Mark Travers.

1. Osećanja prema partneru variraju svakodnevno

Ne možemo biti opčinjeni partnerom 24 sata ili ga mrzeti isto toliko. Ponekad on može da nam smeta, moe da nam dosadi ili kaže stvari sa kojima se ne slažemo. U jednom tenutku na njega možemo gledati kao na srodnu dušu, već u drugom bi veza sa njim mogla da izgleda kao velika greška.

Prema jednom istraživanju, novopečeni parovi doživljavaju više varijabilnosti u poređenju s onima koji gaje duže veze i to najviše kada su u pitanju: zadovoljstvo, privrženost, bliskost, ljubav i još neke druge stavke.

shutterstock.com

Svaka veza se suočava sa usponima i padovima

Psiholog smatra da osećanja jedno prema drugom mogu da jenjavaju i rastu jer u tom periodu učimo jedan o drugom. On smatra da je uvek bolje na početku se pozabaviti takvim stvarima jer na temelju toga može biti stabilnija budućnost i da je uvek bolje više puta se posvađati, pa pomiriti nego sakupljati bes koji će kasnije eskalirati.

2. Duga veza ne podrazumeva stalnu privlačnost

Sa ovim se svi teško suočavaju jer je utvrđeno da su želja i privlačnost fluidni. Da bi se održala želja, morate da je stalno budite.

Prema rečima profesorke i istraživača Žane Vrangalove, sve počinje otvorenom i ranjivom komunikacijom o sopstvenim željama i seksualnim fantazijama. Sama pretpostavka da vas partner privlači i da ne treba seksualno eksperimentisati može biti opasno za vezu. Održavanje plamena u vezi je važno za oba partnera. Vrangalova napominje da se rizik od neverstva povećava vremenom i da je daleko lakše zadržti privlačnost i seksualnu želju, nego ih opet pokrenuti sa mrtve tačke. 

Stručnjaci još dodaju da su dugotrajne veze više od početne iskre i da na njima treba raditi temeljno i čvrsto kako bi se izgradila duga i zdrava veza koja će imati budućnost.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)